Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Danmark har nu kommandoen over NATO’s stående flådestyrke i Østersøen

Indholdsområde

 
Nyhed fra Forsvarsministeriet 
Foto: Forsvarsministeriet
Foto: Forsvarsministeriet 

Danmark har nu kommandoen over NATO’s stående flådestyrke i Østersøen 

H.K.H. prins Joachim og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sejlede i dag med fregatten Niels Juel ud på Øresund for at markere, at Danmark overtager kommandoen over NATO’s fregatgruppe SNMG1.

18-01-2018 - kl. 13:40
Danmark har i 2018 kommandoen over den ene af NATO’s to stående fregatgrupper, SNMG1. Dermed skal Forsvaret og i særlig grad Søværnet varetage den vigtige opgave med at lede NATO’s maritime tilstedeværelse i blandt andet Østersøen.

Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen udtaler:

”Det er en stor og vigtig opgave, som Forsvaret og besætningen på den danske fregat nu tager på sig. Ikke mindst fordi at vi de senere år har set en mere spændt situation i Østersøregionen, hvor Rusland blandt andet har opstillet nye missiler. Det er helt afgørende for vores troværdighed, at vi er i stand til at reagere hurtigt og i fællesskab med vores allierede, hvis der skulle opstå en krise i vores nærområde. Det hænger jo derfor også sammen med, at vi netop har sendt 200 soldater og kampfly til Baltikum.”

Konkret vil fregatten Niels Juel fungere som flådestyrkens flagskib i første halvår af 2018. Resten af året bliver det danske støtteskib Esbern Snare flagskib. Ledelsen af SNMG1 varetages af Søværnets Taktiske Stab.

Baggrund
Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) er den ene af NATO’s Stående Flådestyrkers to fregatgrupper. SNMG1 har ikke et snævert defineret operationsområde. Styrken forventes dog primært at skulle operere i Østersøen samt i den nordlige og østlige del af Atlanterhavet, hvor fregatgruppen bl.a. har til opgave at sikre NATO’s tilstedeværelse, gennemføre træning og øvelser mv.

Forsvaret udsender chefen og kernestaben for SNMG1 samt en tilhørende kommandoplatform fra midten af januar 2018 og et år frem. Fregatten Niels Juel indsættes som kommandoplatform i første halvår, og afløses i andet halvår af det fleksible støtteskib Esbern Snare.

Foto: Forsvarsministeriet Forsvarsministeren taler med kontreadmiral Torben Mikkelsen og besætning.

Pressevagt

Eventuelle spørgsmål kan rettes til Forsvarsministeriets pressevagt
- tlf. 72 81 04 00