Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Frivillig i Redningsberedskabet

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Brandøvelse for frivillige i redningsberedskabet (foto: Henrik Ole Jensen, 2009)
  Brandøvelse for frivillige i Redningsberedskabet (foto: Henrik Ole Jensen, 2009)

  Frivillig i Redningsberedskabet 

  Redningsberedskabet anvender i stor udstrækning frivillige – frivillige som aktivt er med til at sikre et robust og effektivt beredskab i Danmark.

  Der er ca. 3.000 frivillige med specialiserede beredskabsuddannelser, der indgår som en integreret og aktiv del af det statslige og kommunale redningsberedskab.

  Frivillige i det statslige redningsberedskab
  Frivillige i det statslige redningsberedskab indgår kontrakt med Beredskabsstyrelsen og tilknyttes ét af de fem regionale beredskabscentre eller Frivilligcenteret i Hedehusene, samt deltager i operative indsættelser.   
   
  Frivillige i det kommunale redningsberedskab
  Frivillige i de kommunale redningsberedskaber indgår kontrakt med de enkelte kommuner. Nogle kommuner anvender frivillige i det daglige beredskab, mens andre kommuner primært anvender frivillige, når den enkelte kommunes beredskab står over for større hændelser. Generelt anvender kommunerne frivillige til at aflaste, supplere og bistå det ansatte beredskabspersonel.        
   

  Den frivillige indsatsstyrke
  Den frivillige indsatsstyrke er en stående styrke bestående af statslige og kommunale frivillige. Styrken består af ca. 400 medlemmer fordelt med 100 medlemmer i Herning og 300 medlemmer i Hedehusene. Dele af styrken har været indsat adskillige gange i udlandet i forbindelse med jordskælv, tsunamien i 2004, oversvømmelser mv. 

  Sidst opdateret 21-11-2018 - kl. 14:30

  Fakta

  Ca. 3.000 frivillige har skrevet kontrakt med enten det statslige eller det kommunale redningsberedskab.

  De frivillige, som er ulønnede, løser mange forskelligartede opgaver, eksempelvis brandslukning, redning og førstehjælp.

  Interne links

  Eksterne links