Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Tidligere danske indsatser: Libanon (UNIFIL)

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Foto fra da de danske soldater afløste det polske kontingent i 2009
  Foto fra da de danske soldater afløste det polske kontingent i 2009

  Tidligere danske indsatser: Libanon (UNIFIL) 

  United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) blev oprettet i 1978 oprindeligt med henblik på at overvåge våbenhvilen mellem Libanon og Israel.

  Som følge af konflikten mellem Israel og Hizbollah i 2006 forstærkede FN ved resolution 1701 af 11. september 2006 UNIFILs mandat, med det overordnede formål at assistere den libanesiske regering med at udstrække sin myndighedsudøvelse til hele landet med henblik på at forhindre fornyede kamphandlinger og skabe betingelser for en varig fredsløsning.

  Det danske flådebidrag til UNIFIL
  Danske flådestyrker indgik i henhold til folketingsbeslutning B 146 fra 2006 i flere omgange i perioden oktober 2006 til august 2008 i den internationale flådestyrke ud for Libanons kyst. Formålet med indsættelsen var at blokere Hizbollahs adgang til våbenforsyninger fra havet.

  Den danske logistiskenhed
  Ved folketingsbeslutning B 41 fra 2009 vedtog Folketinget enstemmigt at udsende en dansk logistikenhed på ca. 150 mand til FN-missionen. Det danske kontingent blev udstationeret ved Naqoura i det sydlige Libanon.

  De danske styrker udførte her logistiske opgaver for hele UNIFIL-missionen, ligesom missionens brandberedskab blev varetaget af brandmænd udsendt af Beredskabsstyrelsen.

  Hjemtrækning af det danske bidrag
  I april 2011 blev det truffet beslutning om en hjemtagelse af den danske logistikenhed ved udgangen af november 2011, hvor ansvaret for de danske opgaver overgik til Østrig. De sidste danske soldater vendte hjem til Danmark den 8. december 2011.
  Sidst opdateret 21-11-2018 - kl. 14:45

  Facts

  Det danske kontingent bestod af fem stabsofficerer i UNIFIL’s hovedkvarter, tre militærpolitibetjente samt ca. 135 soldater i det danske logistikkompagni. Herudover var også 10 brandmænd fra Beredskabsstyrelsen udsendt.

  Samlet set udgjorde det danske landmilitære bidrag til UNIFIL ca. 150 personer.

  Interne links

  Eksterne links