Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Kapacitetsopbygning

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Opbygning af afrikanske landes kapaciteter er et dansk fokusområde
  Opbygning af afrikanske landes kapaciteter er et dansk fokusområde. Foto: Forsvaret.

  Kapacitetsopbygning 

  Hvad er kapacitetsopbygning?
  Formålet med kapacitetsopbygning er at forebygge konflikter før, de når at eskalere, ved at støtte modtagerlande i at kunne tage vare på egen sikkerhed. Forsvarskapacitetsopbygning omfatter bl.a. rådgivning, træning, uddannelse eller mentorordninger indenfor sikkerhedssektoren. Ved hjælp af kapacitetsopbygning kan man skabe grobund for stabilitet, der reducerer risikoen for fremtidige og langvarige konflikter.

  Forsvarets bidrag til kapacitetsopbygning
  Forsvaret bidrager til at skabe langsigtet stabilitet rundt omkring i verden gennem bl.a. militær kapacitetsopbygning – altså hjælp til opbygning af modtagerlandenes evne til at tage vare på egen sikkerhed. Det kan eksempelvis ske ved udsendelse af danske militærrådgivere eller ved at danske enheder støtter med uddannelse og træning af modtagerlandenes væbnede styrker.

  Forsvaret og Hjemmeværnet støtter bl.a. Ukraine, Georgien, Østafrika og Afghanistan med at opbygge landenes egne kapaciteter til at bidrage til stabilitet og sikkerhed. Det sker gennem bilateralt samarbejde eller i multilateralt f.eks. i regi af NATO, det nordiske forsvarssamarbejde (NORDEFCO) eller det nordisk-baltiske kapacitetsopbygningssamarbejde (NBAP).

  This article in English
  Sidst opdateret 22-01-2019 - kl. 10:42

  Fakta

  Kapacitetsopbygning kan bestå i at opbygge staters sikkerhedsarkitektur igennem træning og uddannelse. Derved styrkes modtagerlandets evne til at håndtere egen sikkerhed.

  Gennem kapacitets-opbygning kan der skabes grobund for at forebygge fremtidige konflikter.

  Interne links

  Eksterne links