Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Indsatsen mod ISIL

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Træningsbidrag
  Danske soldater træner irakisk brigade på Al Asad-basen i Irak. Foto: Forsvaret.

  Indsatsen mod ISIL 

  Terrorbevægelsen ISIL (Islamisk Stat i Irak og Levanten) har siden 2014 udsat civilbefolkningerne i Irak og Syrien for systematiske overgreb og menneskerettighedskrænkelser. Overgrebene har sendt millioner af mennesker på flugt og har bidraget til at true stabiliteten i hele Mellemøsten.

  Til trods for, at ISIL har mistet sit fysiske territorium, udgør gruppen fortsat en betydelig regional terrortrussel og truer også dansk og international sikkerhed, idet ISIL rekrutterer og inspirerer vestlige statsborgere. Der tegner sig et billede af, at ISIL i stigende grad griber til terrorangreb også uden for Irak og Syrien, og dermed udgør en mere direkte trussel også mod lande som Danmark.

  Det danske bidrag
  Danmarks militære bidrag til koalitionens kamp mod ISIL består bl.a. af et kapacitetsopbygningsbidrag. Et bredt flertal i Folketinget vedtog den 16. januar 2018 at udsende yderligere et sikrings- og bevogtningsbidrag på op til ca. 30 soldater, som inkluderes i kapacitetsopbygningsbidraget, som derved bliver på op til ca. 180 personer. Bidraget gennemfører kapacitetsopbygning i form af rådgivning, træning og uddannelse af irakiske styrker på Al Asad luftbasen i det vestlige Irak. Desuden støtter Danmark koalitionen med et radarbidrag, der yder luftrumsovervågning til støtte for koalitionens luftoperationer. Bidraget består af en mobil radar placeret på Al Asad luftbasen og op til ca. 30 personer, herunder operatører udsendt til Al Dhafra luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater. Danmark har endvidere udsendt et stabsbidrag på op til ca. 20 personer til koalitionens hovedkvarterer. 

  Mandat for indsatsen
  Det folkeretlige grundlag for det danske militære bidrag er et samtykke fra Irak og retten til kollektivt selvforsvar af Irak mod ISIL i medfør af FN-pagtens artikel 51.

  Den irakiske regering har gennem FN’s sikkerhedsråd den 25. juni 2014 bedt det internationale samfund om assistance til at bekæmpe ISIL. FN fordømmer ISIL og de alvorlige overgreb og krænkelser af menneskerettighederne i resolution 2178 af 24. september 2014 og resolution 2170 af 15. august 2014. I resolution 2249 vedtaget 20. november 2015 har FN’s Sikkerhedsråd desuden fastslået, at ISIL udgør en global og hidtil uset trussel mod international fred og sikkerhed, samt at ISIL har evne til og intention om at udføre yderligere terrorangreb.

  Det danske bidrag til kampen mod ISIL er indsat på baggrund af FN’s resolutioner og en amerikansk anmodning til Danmark om at støtte den amerikansk ledede indsats. Den irakiske udenrigsminister har hilst den danske militære assistance velkommen.


  Tidligere militære bidrag
  • Udsendelse af et F-16-kampflybidrag bestående af syv F1-6-kampfly og op til ca. 110 personer. Bidraget har været udsendt af to omgange; oktober 2014 – oktober 2015 samt juni til december 2016. I alt 18 måneder. 
  • Udsendelse af et C-130J-transportfly (Hercules) med mandskab, der fra august 2014 og frem til årsskiftet 2014/15 løste transportopgaver til støtte for den britiske træning af styrker i det nordlige Irak.
  • Et C-130J-transportflybidrag med op til ca. 60 personer fra juni til december 2016 samt fra oktober 2018 til april 2019.
  • Et styrkebidrag omfattende specialoperationsstyrker, som er indsat i en træning-, rådgivning- og støtterolle i Irak.
  • Et kirurghold som supplement til det sundhedsfaglige element i kapacitetsopbygningsbidraget, udsendt fra oktober 2018 til april 2019.
   
  Denne artikel på engelsk
  Sidst opdateret 29-05-2020 - kl. 13:04

  Interne links