Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Mellemøsten (UNTSO)

  Indholdsområde

   
  FN-mission 
  FN-observatør ved missionen UNTSO overvåger våbenhvilen i Golanhøjderne mellem Israel og Syrien. Foto: Forsvaret.
  FN-observatør ved missionen UNTSO overvåger våbenhvilen i Golanhøjderne mellem Israel og Syrien. Foto: Forsvaret.

  Mellemøsten (UNTSO) 

  UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) blev oprettet i 1948, og er FN’s ældste og længstvarende mission. Missionen består i dag af 153 militære observatører og 244 medarbejdere. Danmark har været med hele vejen siden 1948, og i dag har Danmark 10 udsendte i missionen.

  UNTSO var den første fredsbevarende mission, der blev etableret af FN. Det skete ved Sikkerhedsrådets Resolution nr. 50 i 1948.

  Missionens observatører arbejder i dag med at overvåge, at våbenhvilen og indgåede aftaler overholdes, at forebygge at isolerede hændelser udvikler sig til noget større og at assistere andre FN operationer i regionen.

  Med Sikkerhedsrådets Resolution nr. 50 blev det besluttet, at en FN-mægler sammen med militære og civile observatører skulle indsættes for at overvåge standsningen af fjendtlighederne mellem Israel og palæstinensiske araber støttet af arabiske stater. Der har gentagne gange været krige i regionen og observatørernes rolle har løbende ændret sig, men de er forblevet i området, så de har kunnet imødegå, at fjendtlighederne igen skulle blusse op og udvikle sig til større konflikter.

  UNTSO-missionen og observatørerne har assisteret og haft betydning for de øvrige missioner i området. Det drejer sig om UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force), der arbejder i Golan, UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria) som var indsat i Syrien fra maj til august 2012 og UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) i Libanon. UNTSO har hovedkvarter i Jerusalem, Israel, og er til stede med observatører og forbindelsesofficerer i 4 lande (Israel, Syrien, Libanon og Egypten). Forbindelsesofficeren til Israel er ligeledes forbindelsesofficer til Jordan, men har kontor i Israel.

  UNTSO ledes af generalmajor Kristin Lund, Norge, der er Head of Mission og chef for staben. 25 nationer bidrager til UNTSO, som arbejder i multinationale hold, blandt andet for at sikre upartiskhed. Det danske bidrag til missionen har i de seneste år været på mellem 10 og 15 officerer. Over halvdelen af det nuværende udsendte hold af danske officerer bestrider stabsofficerstillinger.

  Den 2. januar 2019 godkendte regeringen, at en dansk militærobservatør overflyttes fra UNTSO til den nyoprettede FN-mission i Yemen, hvormed det danske bidrag til UNTSO vil være på 10 mand.
  Sidst opdateret 03-07-2019 - kl. 11:52

  Interne links

  Eksterne links