Nyheder
Sociale medier
Danmark har et bredt og betydeligt engagement i Afrika, særligt gennem Freds- og Stabiliseringsfonden. Et centralt fokus for Danmark er at fremme sikkerhed og stabilitet i Guineabugten, Vestafrika og på Afrikas Horn. Det omfatter bl.a. udsendelse af militære bidrag, politi og civile eksperter, herunder humanitære nødhjælp.
C-130- transportbidrag af personer og cargo under MINUSMA. Foto: Forsvaret.
Det danske forsvar har gennem flere år været engageret i Afrika. Engagementet er i overensstemmelse med Danmarks ønske om dels at fremme dansk og europæisk sikkerhed, dels at opbygge lokal og regional kapacitet. Forsvaret af Danmark starter ikke ved egne grænser, hvilket bekæmpelse af maritim kriminalitet og international terrorisme er et godt eksempel på. Derfor er Danmark engageret gennem tre programmer under Freds- og Stabiliseringsfonden i hhv. Østafrika, Vestafrika og Guineabugten, ligesom Danmark også bidrager til internationale organisationers engagement på det afrikanske kontinent, herunder i regi af FN og EU.
De danske indsatser i rammen af Freds- og Stabiliseringsfonden i Afrika sigter bl.a. mod at støtte landene i at blive bedre til at klare egne sikkerhedsudfordringer ved at opbygge deres kapaciteter på forsvars- og sikkerhedsområdet.
Forsvarets indsats fokuserer primært på at støtte de pågældende lande med at opbygge de nødvendige kapaciteter til selv at bidrage til opretholdelsen af regional stabilitet.
Forsvaret er engageret for at:
Freds- og Stabiliseringsprogrammet for Afrikas Horn er i den fjerde fase og har et regionalt fokus på voldelig ekstremisme, grænseoverskridende, organiseret kriminalitet til lands og til vands samt kapacitetsudvikling af nationale og regionale konflikthåndteringskapaciteter og kompetencer. Initiativer i Østafrika inkluderer støtte til den Østafrikanske Reaktionsstyrke – Eastern Africa Standby Force (EASF) – bl.a. med udsendelse af en civil rådgiver og en politirådgiver, støtte til den kenyanske flåde med henblik på at styrke flådens evne til at eksekvere maritim myndighedsudøvelse samt bekæmpelse af pirateri og øvrig maritim kriminalitet. Dertil at støtte via International Peace Support Training Centre (IPSTC) – til træning af afrikanske soldater, politifolk og civile eksperter i at kunne indgå i fredsstøttende missioner.
Forsvaret bidrager ligeledes med rådgivere under freds- og stabiliseringsprogrammet for Afrikas Horn. Én rådgiver er placeret ved den danske ambassade i Nairobi med henblik på at varetage koordinationen af forsvarsrelaterede projekter under programmet, mens en anden rådgiver er placeret i staben ved den kenyanske flåde i Mombassa.
I Vestafrika er Danmark engageret gennem to freds- og stabiliseringsprogrammer. Programmet i Guineabugten, hvis fokus er på at styrke den maritime sikkerhed i regionen, samt Vestafrika-programmet, der fokusrer på at styrke kystlandene til at imødegå truslen fra Sahelregionen.
Guineabugten
Danmark har siden 2015 bidraget til at styrke den maritime sikkerhedssituation i Guineabugten. Fri og sikker sejlads er af stor betydning for udviklingen i regionen samt dansk søfart og danske virksomheder. I 2022 indledtes et femårigt freds- og stabiliseringsprogram med fokus på maritim sikkerhed i Guineabugten, som løber til og med 2026. Danmark har rådgivere i Accra, Ghana, og Abuja, Nigeria, der arbejder med at styrke de maritime kapaciteter i regionen.
Forsvaret laver konkret kapacitetsopbygning af primært det ghanesiske søværn. Hertil bidrager Forsvaret med taktisk træning af ghanesiske styrker i at reagere på piraterihændelser. Danmark har et særligt tæt og succesfuldt samarbejde med Ghana Navy Special Boat Squadron (SBS), som er Ghanas maritime specialoperationsenhed. Hertil er der et tæt samarbejde med US African Command (US AFRICOM) om at støtte Ghana SBS med relevant materiel.
Vestafrika
Derudover har Danmark iværksat et freds- og stabiliseringsprogram for Vestafrika, som blev lanceret i januar 2025. Programmet har fokus på bekæmpelse af voldelig ekstremisme i de kystnære lande ved at styrke den regionale kapacitet inden for forsvars- og sikkerhedsstrukturer samt opbygge modstandskraft i de nordlige kystlande for at forhindre spredning af ustabiliteten fra Sahel.
Aktiviteterne omfatter bl.a. træning af Ghanas Special Operations Brigade i samarbejde med Jægerkorpset samt støtte til regionale kapacitetsopbygningsskoler. Danmark støtter to sådanne skoler: Terrorbekæmpelsesakademiet (AILCT) i Elfenbenskysten og Humanitært Minerydningscenter (CPADD) i Benin.
Herudover støttes FN’s indsatser i Afrika.
Områder
GuineabugtenRamme
Freds- og stabiliseringsfondenTidsinterval
Fra 2008Aktuel
Ja