Aktuelt
Nyheder
Sociale medier
Forsvarsministeren
Forsvarsministeriet
Forlig og økonomi
Internationale operationer
Cybersikkerhed
Nationale opgaver
Materiel og etablissement
Job i departementet
Arbejdspladsen
Ansat i koncernen
Forsvarsministeriets departements opgaver spænder vidt – fra betjening af forsvarsministeren til overordnet ledelse af ministerområdet. Overordnet set arbejder ministerområdet for fred, frihed og sikkerhed – både herhjemme og i udlandet.
Forsvarsministeriet Holmens Kanal 9. Foto: Forsvaret.
Forsvarsministeriets departement har to hovedopgaver:
Vi er godt 440 medarbejdere – nogen med en kontoruddannelse eller en akademisk baggrund, andre med en militær baggrund og uddannelse. Til daglig arbejder vi enten i København K eller ved en af de decentrale økonomifunktioner ved vores styrelser og myndigheder rundt om i landet.
For at sikre den bedste opgaveløsning er departementet organiseret i forskellige enheder med hvert sit ansvarsområde. Departementschefen er den øverste ansatte chef. Herunder findes fire afdelinger med dertil hørende kontorer og sekretariater.
Her kan du se Forsvarsministeriets departements organisationsdiagram i printvenlig udgave.
Du kan finde information om struktureringen af vores opgaver under beskrivelsen af de enkelte enheders arbejdsområder:
Forsvarsministeriets Stab består af to sekretariater, to kontorer, en Task Force og en HR-partner-enhed.
I sekretariatet varetager vi den nære betjening af forsvarsministeren og departementets ledelse. Det drejer sig om både den interne ledelsesbetjening såvel som koordination af politiske forhandlingsforløb og varetagelse af kontakten til Folketinget, forligskredse og offentligheden i øvrigt. Sekretariatet er endvidere ansvarligt for departementets interne og eksterne kommunikation.
Juridisk Sekretariat består af to kontorer, der støtter de øvrige dele af Forsvarsministeriets departement med juridisk rådgivning om bl.a. humanitær folkeret, menneskerettigheder, statsforfatningsret og forvaltningsret.
Internationalt Juridisk Kontor
Kontoret er ansvarlig for humanitær folkeret, menneskerettigheder samt anden lovgivning, der påvirker reglerne for magtanvendelsen i militære operationer. Kontoret støtter det øvrige departement i forbindelse med udarbejdelsen af statusaftaler samt internationale forvaltningsoverenskomster. Kontoret har sæde i Regeringens Røde Kors Udvalg og er ansvarlig for behandlingen af retssager mod Forsvarsministeriet i forbindelse med Danmarks militære bidrag til internationale operationer. Kontoret er endvidere leder af Forsvarsministeriets tolkegruppe, ligesom kontoret bidrager til arbejdet med den uvildige historiske udredning af Danmarks engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan.
Nationalt Juridisk Kontor
Nationalt Juridisk Kontor er Forsvarsministeriets lovkontor, og kontoret har det overordnede ansvar for Forsvarsministeriets love og lovforslag, fortolkning af lovgivningen, samarbejde med andre ministerier om lovgivningsinitiativer samt besvarelse af høringer over lovforslag. Desuden rådgiver kontoret departementets ledelse og de øvrige dele af departementet om juridiske problemstillinger særligt indenfor statsret og forvaltningsret. Herudover omfatter kontorets opgaver sager vedrørende tilsynet med Efterretningstjenesterne.
Veteraner, HR-jura og IT er ansvarlig for veteranområdet, HR-jura samt koncernadministrative fællesskaber, som fx ESDH.
Herudover er konteret ansvarlig for de fælles servicefunktioner for departementet og Forsvarskommandoen i København.
Kontoret har det rammesættende ansvar for Human Resources inden for Forsvarsministeriets koncern. Arbejdet tager udgangspunkt i Forsvarsministeriets kerneopgaver samt de generelle statslige rammer for HR og ledelse og understøtter bl.a. en udvikling af rammerne for den operative opgaveløsning. Kontoret forestår i samarbejde med styrelser, øvrige ministerier og de faglige organisationer bl.a. udvikling og implementering af strategier og politikker på HR- og ledelsesområdet samt udarbejdelse af nøgletal og ledelsesinformation. Kontoret varetager desuden strategisk forvaltning på det personalejuridiske område, hvor kontoret gennem behandling af konkrete personalesager og -tiltag er med til at udvikle praksis og retning for ministerområdet. Det overordnede ansvar for Forsvarets særlige erstatningsordning, inkl. klager over denne, er også et af kontorets sagsområder. Koncernstrategisk HR har desuden et strategisk ansvar for forhandling, implementering og fortolkning af overenskomster og en central rolle i forberedelse af og opfølgning på forsvarsforlig i relation til HR-området. Herudover varetager kontoret ministeriets tilsyn med Forsvarsministeriets Personalestyrelse og Forsvarets Auditørkorps og er ansvarlig for den strategiske samarbejdsvirksomhed med de faglige organisationer.
Departementets HR Partner er en del af rådgivningsafdelingen i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, som består af alle HR partnere i koncernen samt en policy- og koordinationsenhed. I forbindelse med opgaveløsningen anvender departementets HR Partner hele Forsvarsministeriets Personalestyrelses organisation, som har ekspertviden på de enkelte HR områder.
Partnerelementets kunde er Forsvarsministeriets Departement og Christiansø. Opgaven består af tre overordnede opgaver; udvikling og gennemførelse af strategiske HR tiltag i departementet (eksempelvis talentudvikling og personaletilpasninger/organisationsændringer), sparringspartner for chefer/ledere i individuelle personale sager samt HR kerneprocesser (administrative tiltag så som lønsumsforbrug, NYLØN og dekoreringer). På den baggrund er det elementets rolle, i samarbejde med departementets ledelse og chefer, at være strategisk partner, medarbejderudvikler, forandringsagent og administrativ ekspert.
Afdelingen består af fire kontorer, der overordnet står for policyudvikling af forsvarspolitiske aspekter af dansk sikkerhedspolitik, internationalt forsvars- og sikkerhedspolitisk samarbejde samt såvel nationale som internationale operationer, herunder cybersikkerhed, krisestyring, internationalt sikkerhedssamarbejde og kapacitetsopbygning.
Kontoret er ansvarlig for Forsvarsministeriets overordnede forsvars- og sikkerhedspolitik, og håndterer udfærdigelsen og koordinationen af politiske aftaler, bl.a. forsvarsforliget. Kontoret er desuden ansvarlig for udviklingen af og tilsynet med Forsvarskommandoen samt udviklingen i de enkelte værn og specialoperationsområdet. Derudover er kontoret ansvarlig for NATO generelt, herunder policy, forsvarsplanlægning, kapaciteter, det nukleare område, struktur, m.v. Kontoret har også ansvaret for EU og CSDP samt det nordiske samarbejde, ligesom kontoret har ansvaret for attacheområdet og internationale stillinger. Endelig har kontoret landeansvar for USA, Rusland og Kina, samt de bilaterale relationer i EU og NATO (dog uden Frankrig og England).
Kontoret er overordnet ansvarlig for sager vedrørende cybersikkerhed og national sikkerhed, herunder sikkerhedspolitiske forhold i Arktis. Kontoret er ressortkontor for Forsvarets Efterretningstjeneste og håndterer sager vedrørende Embedsmandsudvalget for Sikkerhedsspørgsmål, Regeringens Sikkerhedsudvalg og Udvalget vedr. Efterretningstjenesterne. I forhold til NATO varetager kontoret forhold vedrørende Alliancens arbejde med cybersikkerhed og efterretningsforhold. I forhold til EU håndterer kontoret sager om cybersikkerhed og øvrige forhold, der falder inden for kontorets ansvarsområde.
Kontoret er ansvarlig for etablering af og opfølgning på politiske beslutninger om indsættelser af kapaciteter fra Forsvaret, Beredskabet og Hjemmeværnet såvel internationalt som nationalt, herunder i Østersøen, Nordatlanten og Arktis. Kontoret er dertil ansvarligt for krisestyring og Forsvarsministeriets støtte til andre myndigheder, fx politiet, ligesom det fungerer som sekretariat for Skibsfartens og Luftfartens Redningsråd.
Kontoret er tillige ansvarlig for internationale stabiliseringsindsatser, kapacitetsopbygning og samtænkning (bl.a. i regi af Freds- og Stabiliseringsfonden) samt for sagsområder relateret til FN og OSCE, herunder våbenkontrol mv. Dertil har kontoret landeansvaret for lande i Mellemøsten, Asien, Afrika, Latin- og Sydamerika samt Storbritannien og Frankrig.
Kontoret er ansvarligt for den strategiske styring af og kapacitetsudvikling i redningsberedskabet (Beredskabsstyrelsen) og Hjemmeværnet herunder fagkontor for Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnskommandoen. I tilknytning hertil er kontoret tillige ansvarlig for frivillighedsområdet generelt, herunder bl.a. de frivillige i redningsberedskabet og Hjemmeværnet, Beredskabsforbundet, ungdomsbrandkorps samt Frivilligkontaktudvalget. Kontoret er ansvarlig for policy og udvikling i relation til krisestyring samt planlægning af krisestyringsøvelser. Kontoret er endvidere ansvarlig for tilsyn med beredskabsplanlægning og evaluering af krisestyring på ministerområdet. Herudover er kontoret ansvarlig for det nordiske beredskabssamarbejde, særligt fsva. HAGA, samt NATO og EU civilbeskyttelse. Inden for sagsområderne har kontoret overordnet til opgave at udarbejde og implementere politiske aftaler og føre fagligt tilsyn med myndighederne. Kontoret udarbejder strategiske faglige analyser, der bidrager til bedre kapacitetsudnyttelse og styring af de samlede ressourcer i Forsvarsministeriets koncern. Kontoret er repræsenteret i en række nationale og internationale fora inden for fagområderne.
Program- og Investeringsafdelingen består af tre kontorer samt enheden Koncern Cyber- og Informationssikkerhed. Afdelingen varetager udviklingen af koncernen og virksomhedsudvikling, idet respektive styrelser bidrager med faglig rådgivning.
Kontoret er ansvarlig for den strategiske planlægning, styring og tilsyn af koncernens materielanskaffelser og drift og fungerer som ressortkontor for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.
Kontoret gennemfører langsigtet strategisk materielplanlægning for at sikre, at koncernen har det rette materiel til at understøtte opgaveløsningen. Kontoret varetager departementets deltagelse i og den overordnede styring af større materielprogrammer og projekter, herunder bl.a. F-35 programmet.
Kontoret har tilsyn med indkøb og udbud, hvilket er af interesse for Folketinget. Derfor understøtter kontoret forsvarsministeren med besvarelse af spørgsmål fra forsvarsforligskredsen, Forsvarsudvalget og de politiske partiers forsvarsordfører om Forsvarets indkøbsbeslutninger.
Herudover har kontoret ansvaret for koncernens forsvarsindustrielle forhold. Dette indbefatter opbygning af relationer til den danske og internationale forsvarsindustri og industrisamarbejde blandt andet i forhold til EU’s Forsvarsfond. Endelig er kontoret ansvarlig for koncernens interne og eksterne koordination af militærteknologisk forskning og udvikling.
Kontoret er ansvarlig for kapacitetsplanlægning og tilsyn vedrørende ejendomme, skydebaner, øvelsesområder og NATO Infrastrukturprojekter i Danmark, herunder implementering af strategiske projekter på Ejendoms- og Infrastrukturområdet. Kontoret er desuden ressortkontor for klima-, energi-, miljø- og naturområdet i koncernen, miljøoprydning i Grønland og internationalt samarbejde på klima-, energi, -natur- og miljøområdet. Kontoret er ressortkontor for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Christiansø.
Kontoret er ansvarlig for strategi, mål og rammer for IT-virksomheden i koncernen, herunder fastlæggelse af mål og rammer for IT-strategi, IT-governance og IT-sourcingstrategi. Kontoret er endvidere ansvarlig for strategisk styring af kapacitetsplan IT, herunder koordination af departementets behandling af kapacitetsplan IT og andre bidrag på IT-området til behandling i Forsvarsministeriets Investeringskomité, ligesom kontoret moniterer gennemførelsen af projekter i IT-udviklingsporteføljen samt drift og vedligeholdelse af IT-services. Endelig er kontoret ansvarlig for tillsyn med IT-virksomheden, IT-anvendelsen og informationssikkerheden i koncernen, herunder koordination med tilsynsmyndighederne, først og fremmest Center for Cybersikkerhed og Rigsrevisionen.
Koncern Cyber- og Informationssikkerhed (CID) ledes af Forsvarsministeriets Chief Information Security Officer (CISO) og behandler sager vedrørende cyber- og informationssikkerheden i Forsvarsministeriets ministerområde.
CID bidrager bl.a. til at styrke det koncernfælles arbejde med informationssikkerhed ved at rådgive, støtte og sætte overordnede rammer for og støtte styrelsernes og de underliggende myndigheders arbejde med cyber- og informationssikkerhed, således at truslerne mod Forsvarsministeriets ministerområde bliver håndteret på en optimal måde.
Herudover har CID til opgave at løfte koncernens viden om god praksis inden for cyber- og informationssikkerhed. Det betyder eksempelvis, at alle medarbejdere i ministerområdet skal vide, hvordan de håndterer information på en sikker måde.
Enheden består af to kontorer, et antal partnerenheder og en tilsynsenhed:
Planlægning og Koordination
Planlægning og Koordination (CIP) sikrer, at informationssikkerhedsarbejdet i Forsvarsministeriets ministerområde er styret og bliver udviklet. Det gør CIP bl.a. ved at sikre, at informationssikkerhedsarbejdet understøtter nationale og koncernfælles, strategiske mål, på en måde hvor opgaver og ressourcer hænger sammen. Ligeledes sikrer CIP, at risikostyring om informationssikkerhed har fokus på at leve op til eksterne krav.
Center of Excellence
Center of Excellence (CIX) sikrer, at informationssikkerhedsarbejdet er støttet af koncernfælles politikker, god praksis, regler og vejledninger. Databeskyttelse, udvikling af en sikkerhedsbevidst kultur og træning er desuden forankret her. Det er også CIX, der sikrer, at Forsvarsministeriets Security Operations Center (i Koncern It) og processerne relateret til at beskytte imod, opdage, reagere på og lære af sikkerhedsbrud er etableret og løbende bliver videreudviklet.
Tilsyn
Tilsyn (CIT) varetager departementets tilsyn med informationssikkerheden i myndighederne inden for Forsvarsministeriets ministerområde. Sammen med myndighederne arbejder CIT på at skabe en god balance mellem tilsyn og myndighedernes interne kontrol, inspektionsvirksomhed, mm.
CIT er koordinationspunkt for andre statslige myndigheders tilsyn, revisioner, undersøgelser, ISO27001-modenhedsmålinger, med mere, af informationssikkerheden i myndigheder inden for ministerområdet.
Afdelingen består af i alt fem kontorer samt en række decentrale økonomidivisioner for styrelser.
Kontoret er ansvarlig for finanslov, grundbudgetter, udgiftsopfølgning, kompetencecenter for bevillingsregler, aktstykker mv., Økonomiudvalgssager og samarbejde med Finansministeriet. Kontoret udarbejder prioriteringsoplæg og er ansvarlig for det flerårige rammesystem og rammeprocessen. Kontoret er endvidere ansvarlig for udarbejdelse af koncernfælles ledelsesinformation. Kontoret har desuden ansvaret for koordination af revisionsområdet, tilsynskoncept samt det økonomiske tilsyn med Forsvarets Efterretningstjeneste.
Kontorets hovedopgave er at understøtte den overordnede og tværgående økonomistyring og drift af koncernen. Dette sker med afsæt i konceptet om koncerncontrolling, fx i forbindelse med den månedlige ledelsesinformation, prioriteringsoplæg, kapacitetsplaner, mål- og resultatplaner samt opfølgning på revisioner mv. Kontoret har endvidere i samarbejde med FRS og KDB ansvaret for koncernens årlige budgetproces og styringsdialogen herom med styrelserne. Kontoret bidrager herudover til udarbejdelse af finanslovsforslag, budgetanalyser, business cases og konsekvensberegninger samt til gevinstrealisering af forligsinitiativerne. Endelig har kontoret ansvaret for disponeringen af økonomien i forbindelse med internationale operationer (INTOPS) samt styringsansvaret for koncernens NATO-konti.
Kontoret varetager en tværgående rolle på økonomiområdet i koncernen, idet kontorets opgaver vedrører både departementet og den samlede koncernfælles økonomifunktion. Dels har kontoret ansvar for drift og udvikling af departementets interne økonomi, dels beskæftiger kontoret sig med den løbende udvikling af den koncernfælles økonomifunktion.
Kontorets ansvarsområder falder i fire dele.
1) Udarbejdelse af diverse analyser med henblik på at sikre optimal ressourceanvendelse i koncernen, herunder budgetanalyser, analyser til brug for prioriteringsoplæg, analyser af det koncernfælles indkøbsområde m.v.
2) Koordination af koncernens forligsimplementering herunder indhentning af løbende statusrapporteringer og udarbejdelse af kvartalsvis ledelsesrapportering.
3) Styring af den koncernfælles indkøbspolitik, herunder compliance i forhold til statens indkøbsaftaler og styring af koncernens konsulentforbrug mv.
4) Koordination, udvikling og drift af koncernens mål- og resultatstyring, herunder koordination af mål- og resultatplaner, midtvejsrapporter og årsrapporter og årsberetninger.
Kontoret har en koncernfælles koordinerende rolle, benævnt forretningsansvarlig, som gælder for driften (IT-services) og udviklingen (IT-projekter og programmer) af den koncernfælles SAP platform, DeMars. Kontoret varetager således det overordnede forretningsmæssige ansvar for koncernens SAP platform, ligesom kontoret blandt andet leder forretningssporene ved SAP S4 HANA migrering. Kontoret har endvidere ansvar for udvikling og implementering af koncernfælles ledelsesinformation, forankret i et Business Intelligence Shared Service Center, samt data-management (kvalitet af stam- og transaktionsdata) forankret i en Data-Management enhed, som binder SAP ECC, hvor data fødes, sammen med Business Intelligence, hvor data anvendes til beslutninger.
Økonomidivisionen er oprettet som en partner til Forsvarskommandoen og er geografisk placeret på Flyvestation Karup med det primære formål at understøtte Forsvarskommandoen på alle niveauer med økonomifaglighed. Dette med henblik på, at Forsvarets ledelse kan træffe oplyste beslutninger i rette tid. Økonomiafdelingen støtter Forsvarskommandoen med at udarbejde retvisende prognoser, foretage tværgående prioriteringer af ressourceanvendelsen, udarbejde flerårig kobling af planlægning og økonomi, styre aktiviteter i overensstemmelse med opstillede mål og sikre, at økonomistyringen sker med tilstrækkelig økonomistyringskompetence.
Økonomiafdelingen er opdelt i en Økonomistab, en Faglig stab og et Koordinations- og styringselement. Økonomistaben er ansvarlig for planlægnings-, analyse-, udviklings-, lønsumsstyrings-, controlling- og stabsdriftsfunktionerne. Økonomistaben yder værnsspecifik forretningscontrolling og økonomifaglig rådgivning til den enkelte myndighed og forestår budgetlægning for og den økonomiske drift af Forsvarskommandoens stab, Specialoperationskommandoen, Freds- og Stabiliseringsfonden samt Internationale Stabe. Faglig Stab er ansvarlig for udvalgte tværgående projekter samt større ad hoc projekter på tværs af Økonomiafdelingen, herunder den faglige kvalitetssikring. Koordinations- og styringselement støtter den samlede ledelse.
Økonomidivisionen i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) er en del af koncernens enstrengede økonomifunktion og fungerer dermed som en partner for FMI. Økonomidivisionen løser økonomifaglige opgaver for og med ansvar over for direktøren for FMI og understøtter dermed FMI i økonomistyringen på alle niveauer.
Økonomidivisionen består af en Budget- og Finansafdeling, en Økonomiafdeling samt et koordinationssektion. Budget- og Finansafdelingen er ansvarlig for den finansielle styring af de funktionelle materielrammer MAP, MDP og ITP, herunder budgetlægning og økonomiopfølgning. Økonomiafdelingen er ansvarlig for budgetlægning og økonomiopfølgning på egen virksomhed, styring af anlæg og lager samt økonomiske analyser. Koordinationssektionen understøtter koordineringen af tværgående opgaver i Økonomidivisionen.
Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR) er en selvstændig afdeling i Forsvarsministeriet, som over for departementschefen har ansvaret for den samlede interne revisionsindsats på Forsvarsministeriets område.
Forsvarsattachéer og militærrådgivere indgår som en del af det danske diplomatiske korps i udlandet.
Læs om attachéer og militærrådgivere
Forsvarsministeriet ejer Christiansø og er ansvarlig for øens administration. Der er ca. 17 årsværk fordelt på 25-30 ansatte i Christiansøs Administration, der forestår øens daglige virke lige fra renovering af fredede bygninger, vedligeholdelse af arealer og fæstningsværker til drift af øens el- og varmeforsyning, vandværk, havnen, tjenestefartøj, museer, lægeklinik, kirke, skole. Christiansøs Administration understøttes af Forsvarsministeriets styrelser, primært af Forsvarsministeriets Personalestyrelse i forhold til ansættelser og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i forhold til arealer og bygninger.
Forsvarsministeriet er en af Danmarks største arbejdspladser, og med det følger mange muligheder. Vi ønsker at tiltrække dygtige og kompetente medarbejdere, der kan løfte opgaverne i Danmark og udlandet. Derfor er vi optagede af at være en velfungerende og attraktiv arbejdsplads.
Læs mere om karriere i Forsvarsministeriet
Der findes enkelte cookies, som er nødvendige for at hjemmesidens system kan fungere. Ønsker du helt at udelukke muligheden for at der sættes cookies, skal du derfor slå cookies fra i din browser.
Navn : Nødvendige
Udbyder : Systemcookies Episerver
Systemcookies, som er nødvendige for at hjemmesidens system kan fungere.
Udløb : 30 dage
Privatlivs politik : Cookiepolitik
Siteimprove webanalyse-program opsamler en generel besøgsstatistik på vores hjemmeside. Vi har slået IP-anonymisering til. Det betyder, at din IP-adresse slettes med det samme efter den læses. Din IP-adresse kan dermed hverken spores eller genskabes i vores system. Statistikken anvendes udelukkende i opsummeret form, fx til at se hvor mange besøgende vi har, og hvilke sider der er mest besøgte.
Navn : Intern statistik
Udbyder : Siteimprove
Formålet er at følge, hvor mange besøgende vi har, og hvilke sider der er mest besøgte.
Udløb : 30 dage
Privatlivs politik : Cookiepolitik
Vi bruger dele-funktion til sociale medier og indlejrede feeds, men du skal være opmærksom på, at du teknisk set forlader fmn.dk og er omfattet af det sociale medies datapolitik, når du klikker på en sådan funktion. Feeds og kortelementer vises kun for brugere, der accepterer cookies fra tredjepart.
Navn : Twitter
Udbyder : Twitter
Formålet er at vise vores twitterfeed på hjemmesiden.
Udløb : 30 dage
Privatlivs politik : Twitter privatlivs politik
Navn : Google Maps
Udbyder : Google
Formålet er at kunne bruge Google Maps til kortvisning.
Udløb : 30 dage
Privatlivs politik : Googles privatlivspolitik
Vi bruger cookies til at indsamle statistik og vise feeds fra sociale medier. Nedenfor kan du læse om de forskellige cookies. Du kan klikke Nej til alle, eller vælge hvilke du vil acceptere. Du kan til hver en tid ændre dit samtykke ved at klikke på det lille kage-ikon i venstre side.
Læs mere om cookiesNødvendige (vis detaljer)
Intern statistik (vis detaljer)
Tredjeparts (vis detaljer)