Aktuelt
Nyheder
Sociale medier
Opgaven for Frontex består i at håndtere og koordinere indsatsen om EU’s ydre grænser.
Forsvaret hjælper politiet med kontrol af immigranter i det østlige Middelhav.
Regeringen ønsker at bidrage aktivt til håndteringen af EU’s ydre grænser. Det er både i Danmarks og i hele Europas interesse, at Forsvarsministeriets område er med til at støtte op om Frontex’s operationer. De danske bidrag understøtter den fælles europæiske indsats mod illegale migrationsstrømme og værner om danskernes sikkerhed og tryghed.
Det europæiske grænse- og kystvagtagentur, i daglig tale Frontex (af fransk: frontier extérieur), blev etableret i 2005 som en del af Schengen-samarbejdet.
Opgaven for Frontex består i at håndtere og koordinere indsatsen om EU’s ydre grænser. Med udgangspunkt i en overordnet mission ”together with the Member States, we ensure safe and well-functioning external borders providing security” har Frontex til opgave at adressere migrationsmæssige udfordringer, grov grænseoverskridende kriminalitet (smugling, trafficking og terrorisme) samt identificere mulige fremadrettede trusler mod EU’s ydre grænser. Frontex Joint Operations omfatter tre grænsetyper – sea, land og air. De bidrager alle til grænsekontrol, registrering af migranter og Search And Rescue (SAR).
Overordnet løser Frontex grundlæggende tre operative opgaver:
Som følge af den nye Frontex-forordning fra november 2019 oprettes fra 2021 et stående korps, der på sigt skal udgøres af op til 10.000 operationelle medarbejdere. Korpset vil bestå af personale ansat af Frontex og udsendt personale fra medlemsstaterne. Antallet af personel, som medlemsstaterne skal bidrage med, vil stige gradvist fra korpsets oprettelse i 2021 og frem til 2027. I tillæg til personelbidraget kan de enkelte medlemsstater frivilligt bidrage med kapaciteter.
I 2020 bidrager myndigheder inden for Forsvarsministeriets ressort med følgende kapaciteter til Frontex Joint Operations:
Siden efteråret 2017 har Forsvaret udsendt personelbidrag, der har optaget fingeraftryk på ankomne flygtninge og migranter. Challenger-kapaciteten har tidligere været indsat flere gange siden 2015, hvor den primært har været indsat fra Sicilien, men også én gang fra Kreta i efteråret 2018.
I 2019 bidrog myndigheder inden for Forsvarsministeriets ressort med følgende kapaciteter til Frontex Joint Operations:
Områder
MiddelhavetRamme
EUTidsinterval
Fra 2017Aktuel
Ja