Fregatten Iver Huitfeldts opgave er at være til stede, observere og rapportere om eventuel unormal aktivitet.

Fregatten Iver Huitfeldts opgave er at være til stede, observere og rapportere om eventuel unormal aktivitet. Foto: Forsvaret.

European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz (EMASoH)

I lyset af sikkerhedshændelserne i Hormuzstrædet i 2019 tog Frankrig initiativ til at etablere en maritim overvågningsmission i Hormuzstrædet. Missionen har til formål at beskytte navigationsfriheden, sikre koordination mellem partnere i området samt medvirke til deeskalering gennem tilstedeværelse på begge sider af strædet

Den maritime mission har fået navnet Agénor og indgår i en bredere indsats under navnet ”European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz (EMASoH)”. EMASoH blev lanceret den 20. februar 2020 ved en fælles støtteerklæring underskrevet af Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Nederlandene, Portugal og Tyskland, mens missionen blev erklæret fuldt operativ den 25. februar 2020.

Missionen består af minimum to deployerede skibe, hvoraf Frankrig stiller med det ene samt aktuelt med ledelsen i missionens hovedkvarter i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater. Nederlandene har også bidraget med en fregat i foråret 2020. Indsatsen i EMASoH udgøres desuden af et diplomatisk spor under ledelse af en særlig repræsentant for maritim sikkerhed, som er udpeget af de deltagende lande. Repræsentantens overordnede formål er at bidrage til regional deeskalation og maritim sikkerhed. P.t. varetager danske ambassadør Julie Pruzan-Jørgensen den vigtige stilling som missionens særlige repræsentant.

Danmark har p.t. udsendt danske stabsofficerer  til missionens hovedkvarter samt fregatten IVER HUITFELDT. Dertil har Danmark tilbudt at overtage ledelsen af missionen i det første halvår af 2021.

Indsatserne bidrager på stedet til en bedring af sikkerhedssituationen og sender et stærkt signal om dansk og europæisk vilje til øget stabilitet og fred i Golfregionen.

Med beslutningsforslag B 160 blev det d. 11. juni 2020 vedtaget at udsende danske militære bidrag på op til ca. 195 personer til den europæiskledede maritime overvågningsmission i Hormuzstrædet.

 • Områder

  Hormuz-strædet
 • Ramme

  Koalition
 • Tidsinterval

  Fra 2020
 • Aktuel

  Ja

Nødvendige (vis detaljer)

 • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

 • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

 • Twitter
 • Google