Hovedopgaven for de 35 danske soldater i Kosovo Force (KFOR) er bevogtning af Camp Marechal De Lattre de Tassigny ved Novo Selo. Adgangskontrol, search af biler ved indgangen til lejren.

Hovedopgaven for de danske soldater i Kosovo Force (KFOR) er bevogtning af Camp Marechal De Lattre de Tassigny ved Novo Selo. Adgangskontrol, search af biler ved indgangen til lejren. Fotograf:Lærke Weensgaard.

Den 12. juni 1999 kørte de første NATO-soldater ind i den borgerkrigshærgede serbiske provins Kosovo. Danmark var med fra start, og siden har mere end 10.000 danske soldater gjort tjeneste i NATO’s Kosovo Force (KFOR). NATO greb ind i konflikten, fordi den serbiske regering forsøgte at nedkæmpe et kosovoalbansk oprør, hvor over en million mennesker blev drevet på flugt. Siden da har danske soldater været med til at skabe fred og stabilitet i området og missionen bidrager til at opretholde fred og tryghed i et tidligere konfliktramt hjørne af Europa.

Hvad bidrager Danmark med?
I begyndelsen var det danske kontingent i Kosovo på 800 mand, og det er i dag reduceret til 35 personer. Af disse udgør de 29 en bevogtningsdeling i den franske lejr ved Novo Selo, mens seks personer gør tjeneste ved KFOR hovedkvarteret i Pristina. Den samlede NATO-styrke i Kosovo er i dag reduceret til ca. 3.600 soldater. Dette er et tydeligt tegn på, at det er lykkes at skabe mere stabilitet og fredelige tilstande i Kosovo.

Mandat for indsatsen
KFOR blev etableret med baggrund i FN’s sikkerhedsrådsresolution 1244 af 10. juni 1999. Udsendelse af det danske bidrag til KFOR sker med baggrund i Folketingsbeslutning B 148 af 16. juni 1999.
 
Samarbejdspartnere
NATO, øvrige bidrag til KFOR, Frankrig.

  • Områder

    Kosovo
  • Ramme

    NATO
  • Tidsinterval

    Fra 1999
  • Aktuel

    Ja