Nyheder
Sociale medier
Forsvarsministeriets indsats på klima- og miljøområdet skal begrænse forurening og bidrage til regeringens målsætning om at mindske udledningen af drivhusgasser. Samtidigt er det nødvendigt at tilpasse forsvaret og beredskabet til klimaforandringerne.
Naturen omkring Oksbøl øvelsesterræn. Foto: Henrik Kastenskov.
Forsvarsministeriet med underliggende styrelser er en af Danmarks største arbejdspladser med mere end 20.000 ansatte og etablissementer rundt i hele landet. Der løses opgaver i både ind- og udland, som kræver mange ressourcer, påvirker miljøet og medfører udledning af drivhusgasser. Samtidigt har klimaforandringerne sikkerhedspolitiske konsekvenser og medfører nye operationsvilkår.
Forsvarsministeriet bidrager til den igangværende grønne omstilling på linje med resten af staten. Det gælder bl.a. i forhold til energieffektivisering af bygninger og indarbejdelse af grønne krav ved indkøb.
Derudover har udviklingen af nye klima- og energiteknologier potentiale for at skabe operative gevinster, og gøre Forsvaret mindre afhængig af fossile brændstoffer. F.eks. kan energieffektive teknologier gøre operative enheder i stand til at sejle, køre og flyve længere på literen. Det øger kapaciteternes operative rækkevidde og give større handlefrihed i militære operationer.
Der arbejdes derfor løbende med at reducere klimaaftrykket på tværs af hele Forsvarsministeriets område der, hvor det er muligt. Det kan være alt fra energirigtige løsninger i forbindelse med nybyg og renovering til udfasning af olie- og gasfyr og overgang til vedvarende energikilder. Fælles for den grønne omstilling er, at det skal gå hånd i hånd med operative hensyn.
Mens en stor del af Forsvarsministeriets arbejde med den grønne omstilling sker som en del af den daglige drift i de relevante styrelser, er der også en række indsatser, som er beskrevet i Forsvarsministeriets grønne handleplan 2021-2025. Handleplanen, som er under opdatering, kan findes nedenfor.
Derudover udarbejder Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse årligt et klimaregnskab, som skaber overblik over det samlede energiforbrug og drivhusgasudledninger på Forsvarsministeriets område. Link til Forsvarsministeriets Klimaregnskaber kan findes nedenfor.
Klimaforandringerne er en alvorlig global udfordring. Hedebølger, tørkeperioder og oversvømmelser er i tiltagende grad det nye normal, og de ekstreme vejrforhold er med til at forværre eksisterende og potentielle konfliktdynamikker. Klimaforandringernes trussel mod international sikkerhed og stabilitet er derfor også på dagsordenen i bl.a. EU og NATO.
Som led i implementeringen af EU’s Strategiske Kompas fra 2022, der er den strategiske ramme for udviklingen af EU’s sikkerheds- og forsvarssamarbejde, har alle EU’s medlemslande således udarbejdet nationale politikker for de væbnede styrkers tilpasning til klimaforandringerne.
Dette gælder også Forsvarsministeriet, som har udarbejdet en koncernfælles politik, som skal være med til at forberede og tilpasse det danske forsvar og beredskab på klimaforandringerne. Læs mere om de fem konkrete fokusområder i Politik for Forsvarets tilpasning til klimaforandringerne nedenfor.
I NATO’s strategiske koncept er det fastlagt, at alliancen skal være førende inden for krydsfeltet mellem klima og sikkerhed med henblik på at forstå og tilpasse sig til klimaforandringernes afledte sikkerhedspolitiske konsekvenser. Ligeledes har NATO også lanceret en klimahandlingsplan, som sætter fokus på både omstilling og tilpasning.
I det lys har Canada taget initiativ til oprettelsen af et NATO Climate Change and Security Centre of Excellence (CCASCOE) i Montreal, som skal arbejde med NATO’s klimahandlingsplan fra 2021. Her bidrager Forsvarsministeriet med en dansk rådgiver fra medio 2024.
Regeringen nedsatte i maj 2021 et klimapartnerskab på forsvarsområdet.
Klimapartnerskabet har undersøgt, hvilke grønne teknologiske løsninger, der er under udvikling og med fordel kan anvendes på Forsvarsministeriets område.
Klimapartnerskabet har sekretariat i Dansk Industri, som har understøttet arbejdet i fællesskab med Dansk Erhverv. Derudover har CenSec, Danske Maritime, en række danske virksomheder og Forsvaret bidraget til arbejdet.
Klimapartnerskabet afleverede sine anbefalinger til Grønt Erhvervsforum i maj 2022. Anbefalingerne fremhæver i alt 7 områder, som giver operativ effekt og samtidig reducerer Forsvarets CO2-udledning. Læs mere om anbefalingerne nedenfor.
Her kan downloades Forsvarsministeriets grønne handleplan 2021-2025 (under opdatering)
På Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses hjemmeside kan du finde Forsvarsministeriets Klimaregnskaber.
Her kan downloades Forsvarsministeriets energieffektiviseringsplan 2024-2026
Alle statens institutioner skal udarbejde en energieffektiviseringsplan. Ejendomsstyrelsen har udarbejdet energieffektiviseringsplanen for Forsvarsministeriets område for 2024-2026. Energieffektiviseringsplanen offentliggøres her og på sparenergi.dk sammen med øvrige ministeriers planer.
Her kan downloades den Koncernfælles politik for Forsvarets tilpasninger til klimaforandringerne (udarbejdet på engelsk)
Her kan downloades Klimapartnerskabet på forsvarsområdets anbefalinger
Forsvarsministeriet forvalter ca. 33.000 hektar egne og lejede arealer, hvoraf hovedparten ejes af Forsvaret. Forsvarsministeriet er dermed Danmarks næststørste jordbesidder efter Miljøministeriet.
Læs mere på Ejendomsstyrelsens hjemmeside