Nyheder
Sociale medier
Ti analysespor der skal udfolde den sikkerhedspolitiske udvikling.
En faglig analyse af den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation frem mod 2035.
Analysegruppen skal udarbejde en faglig analyse af den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation frem mod 2035 samt identificere de udfordringer og konsekvenser, som den kan medføre for hele kongeriget og Forsvaret. Analysen skal være et solidt fagligt grundlag for de vigtige valg, som Regeringen og forligskredsen skal træffe med det næste forsvarsforlig. Analysegruppen arrangerer yderligere en række offentlige arrangementer med henblik på at bidrage til den sikkerhedspolitiske debat i offentligheden.
Analysegruppen består af Chefen for Forsvarsstaben, kontorchefer fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Finansministeriet, Justitsministeriet samt repræsentanter fra Grønland og Færøerne, mens Statsministeriet deltager som observatør. Desuden inddrages eksperter fra interesseorganisationer, forskningsmiljøet og det private erhvervsliv tæt i processen. De mange og meget forskellige vurderinger, gruppen har modtaget, vil blive sammenfattet i rapporten. Der er således ikke tale om den danske regerings, Færøernes Landsstyres eller Naalakkersuisuts analyse og vurderinger.
Læs pressemeddelelsen om analysegruppens etablering (24. februar 2021)
Analysegruppens rapport blev lanceret 3. oktober 2022 og kan læses nedenfor.
Analysen er foretaget under ledelse af Michael Zilmer-Johns og er foretaget med inddragelse af relevante eksperter og forskere. Den bygger blandt andet på analyser foretaget af bl.a. Center for Militære Studier, DIIS, Forsvarsakademiet og Udenrigsøkonomisk Analyseenhed.
Rapporten blev lanceret 3. oktober 2022 og kan læses nedenfor.
Analyserapporten "Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035".
Den hastige udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvikling, det øgede pres på den regelbaserede internationale orden og den stigende stormagtskonkurrence, vil i de kommende år blive rammesættende for dansk sikkerheds- og forsvarspolitik. Omfanget og kompleksiteten i det internationale trusselsbillede vil forventeligt stige i takt med de globale magtforskydninger og den rivende teknologiske udvikling.
Uforudsigeligheden i verden omkring Danmark tilsiger, at der forud for indgåelsen af et nyt forsvarsforlig foretages en grundig analyse af den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation.
Ti analysespor skal udfolde den sikkerhedspolitiske udvikling:
Baggrundspapir om globale styrkeforhold
Udenrigsøkonomisk perspektivanalyse
Globale økonomiske styrkeforhold frem mod 2035.
NOTAT OM KLIMAFORANDRINGER
Klimaforandringernes konsekvenser globalt og
regionalt i Danmark og Arktis
DMI har holdt øje med vejret i næsten 150 år, og i den periode er det både blevet varmere og mere regnfuldt.
Læs notat fra DMI 29. oktober 2021 her
DIIS POLICY BRIEF
Danmark kan få klimasikkerhed på den internationale dagsorden
Danmark kan i lyset af sin klimaprofil og kandidatur til FNs Sikkerhedsråd tage lederskab inden for klimasikkerhed. Spørgsmålet er, hvordan Danmark skal målrette landets forsvars- og sikkerhedspolitik for at forme den internationale klimasikkerhedsagenda.
Læs artiklen fra 13. oktober 2021 på Diis.dk
DIIS POLICY BRIEF
New partnerships can strengthen climate action in the Middle East and North Africa
New opportunities for Denmark's global climate policy.
Læs artiklen fra 8. november 2021 på Diis.dk
DIIS POLICY BRIEF
Renewable energy will lead to major shifts in geopolitical power
The global transition from fossil fuels to renewables will lead to a geopolitical shift. The process will be defined by evolution rather than revolution, and the ‘dirty’ geopolitics of oil will be challenged but not abandoned.
Teknologikonkurrencen og dens implikationer for Danmark.
Teknologi spiller en central rolle for international politiks udvikling. Dens betydning er stigende pga. en øget stormagtskonkurrence, som blandt andet manifesterer sig i både økonomisk og militær teknologikonkurrence.
Fremtidens konflikter og krige i et strategisk perspektiv – Københavns Universitet (ku.dk).
Udviklingen i konflikters og kriges karakter er et centralt aspekt af den internationale geopolitiske situation og en væsentlig rammesættende faktor for Danmarks sikkerheds- og forsvarspolitik. CMS-rapporten "Fremtidens konflikter og krige i et strategisk perspektiv" giver et bud på, hvordan fremtidige konflikters karakter udvikler sig frem mod 2035.
Samfundssikkerhed i Danmark
I forbindelse med analysegruppens arbejde, har Center for Militære Studier udarbejdet et arbejdspapir, der beskriver de nationale konsekvenser af en udefrakommende sikkerhedspolitisk påvirkning for dansk samfundssikkerhed. Læs arbejdspapiret her
Robusthed i rigsfællesskabet (fak.dk)
Samfundssikkerhed betegner et samfunds evne til at opretholde basale funktioner, opfylde basale behov og sikre menneskeliv, sundhed og grundlæggende værdier under ekstraordinære belastninger, kriser og krig.
Rapporten undersøger status for samfundssikkerhed i rigsfællesskabet ved at
Baggrundspapir om Østersøen
På trods af at den sikkerhedspolitiske situation i Østersøregionen i en årrække har været karakteriseret af relativ stabilitet, kommer den generelt forværrede sikkerhedspolitiske situation i stigende grad også til udtryk i regionen, blandt andet ved et øget militært aktivitetsniveau.
Læs Baggrundspapir om Østersøen i et forsvars- og sikkerhedspolitisk perspektiv
Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks – Københavns Universitet (ku.dk)
Den skærpede stormagtskonkurrence i Arktis og dens forsvars- og sikkerhedspolitiske konsekvenser udfordrer Rigsfællesskabet. I en ny CMS-rapport ”Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks” undersøger centerleder (konst.) Kristian Søby Kristensen og videnskabelig assistent Lin Alexandra Mortensgaard, hvordan det er tilfældet.
DIIS WORKING PAPER
Dansk forsvars engagement i skrøbelige stater frem mod 2035
Arbejdspapir til regeringens analyse forud for forhandlinger om nyt forsvarsforlig.
Indo-Pacific
Betydning for Europa, Danmark og Dansk forsvar.
Asien placerer sig i stigende grad som den centrale region i international økonomi, politik og sikkerhedspolitik. Regionen indeholder ikke blot Kina med dets hastigt voksende økonomiske styrke men også adskillige andre af de globalt største eller mest dynamiske økonomier som Japan, Sydkorea, Australien, Indien, Indonesien, Malaysia, Vietnam og Taiwan.