Nyheder
Sociale medier
Udenrigspolitisk Nævn har i dag drøftet regeringens bidrag til Frontex i 2022 som led i regeringens arbejde for et retfærdigt og humant asylsystem.
Regeringen har en central ambition om at skabe et retfærdigt og humant asylsystem. Det kræver et stærkt Frontex for at styrke kontrollen med EU's ydre grænser og på den måde undergrave menneskesmuglernes forretningsmodel og reducere irregulær migration.
Regeringen har derfor truffet beslutning om endnu et ambitiøst dansk bidrag til Frontex i 2022. Det danske bidrag omfatter både fly, helikopter, patruljebåde og et køretøj med termisk udstyr.
Forsvarsministeren har i dag på vegne af regeringen med Udenrigspolitisk Nævn drøftet beslutningen om at tilbyde Frontex følgende i 2022:
Foruden kapacitetsbidraget vil Danmark i 2022 tilbyde Frontex 10 langtidsudsendelser (to år) og 68 korttidsudsendelser (op til fire måneder). De udsendte vil fungere som grænsevagter og udsendelsesrådgivere mv. under Frontex' operationer.
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:
Forsvarsminister Trine Bramsen siger:
Justitsminister Nick Hækkerup siger:
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye siger:
Fakta
Kapacitetsbidrag til Frontex er frivillige. I 2021 er det danske kapacitetsbidrag et Challenger-overvågningsfly, et køretøj med termisk observationsudstyr samt et patruljebådsbidrag samt muligvis en udsendelse af et Defender-overvågningsfly fra Hjemmeværnet. Personelbidrag følger en fordelingsnøgle mellem EU's medlemslande, der er fastsat i Frontex-forordningen. Danmarks personelbidrag til Frontex i 2022 fordeles, således at Justitsministeriet bidrager med 5 langtids- og 24 korttidsudsendelser. Forsvarsministeriet bidrager med 2 langtids- og 41 korttidsudsendelser. Udlændinge- og Integrationsministeriet bidrager med 3 langtids- og 3 korttidsudsendelser.
Yderligere oplysninger