Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Indsatsen: Air policing i Baltikum

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Danske F-16
  Dansk F-16 i luften. Foto: Forsvaret

  Indsatsen: Air policing i Baltikum 

  Danmark bidrager i 2019 til NATO's suverænitetshåndhævelse af de baltiske landes luftrum. Bidraget består af fire F-16 fly og ca. 60 personer, der er stationeret på luftbasen i Sialiai i Litauen Det er syvende gang, at Danmark bidrager til Baltic Air Policing.

  Opgaven for det danske kampflybidrag består i at gennemføre daglige patruljeringer i luftrummet og opretholde et afvisningsberedskab til eventuelle krænkelser.

  Det første danske bidrag til Baltic Air Policing i 2004 kom i forlængelse af NATO-alliancens udvidelse med syv nye lande, herunder Estland, Letland og Litauen. De tre sidstnævnte råder ikke selv over kapaciteten til at håndhæve suverænitet over deres eget luftrum.

  Opgaven løftes på skift af NATO’s medlemslande og har til hensigt at styrke NATO’s kollektive afskrækkelse og forsvar samt udvise alliancesolidaritet blandt medlemmerne.

  Mandat for indsatsen
  Mandatet for deltagelsen i Baltic Air Policing er Folketingsbeslutning B 210 af den 12. maj 2004 samt rådføring med Det Udenrigspolitiske Nævn senest den 18. december 2017.

  This article in English
   
  Sidst opdateret 12-06-2019 - kl. 12:38

  Interne links

  Eksterne links