I går besluttede Folketinget at udsende 45 soldater til FN's styrke i Sudan. Soldaterne udsendes i regi af FN’s hurtige udrykningsstyrke, SHIRBRIG.

 

Vedtagelsen af beslutningsforslaget er kulminationen på et langt forløb. Som forsvarsminister kan jeg kun være glad for, at det nu langt om længe bliver muligt at lade vores soldater løse den opgave, der så længe har ventet på dem. For der har blandt Folketingets partier længe været et oprigtigt ønske om, at der nu skulle gøres noget i forhold til Sudan; et land der gennem de seneste 20 år har været plaget af borgerkrige.

 

Jeg har fornemmet en stigende frustration i det politiske landskab. En frustration over, at det brede politiske pres på stridens parter i Sudan ikke tidligere har kunnet udmønte sig i handling. Regeringen har gentagne gange orienteret Det Udenrigspolitiske Nævn om sagen, men manglende vilje parterne imellem har været en forhindring for FN-resolutionen, som er grundlaget for den militære indsats i landet. Denne resolution er nu vedtaget af 15 enige sikkerhedsrådsmedlemmer, heriblandt Danmark.

 

En særlig rolle
Forsvaret er også engageret på anden vis i Afrika. Der er indgået en række aftaler for at hjælpe de afrikanske lande til at blive bedre til at løse fredsbevarende opgaver. Her anvendes SHIRBRIG som model, hvilket er interessant for Danmark, fordi vi har haft en særlig rolle i udviklingen af SHRIBRIG. Erfaringer fra forberedelserne til operationen i Sudan har dog vist, at der er områder, hvor det kan gøres bedre. Dem vil vi lære af, og vi vil dele dem med vores afrikanske samarbejdspartnere.