Nyheder
Sociale medier
Dansk forsvarspolitik har til formål at forsvare og fremme danske interesser samt at understøtte dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Fregatten Niels Juel bidrager til suverænitetshævdelsen og overvågning af farvandet ved Grønland. Foto: Iben Valery.
Den internationale regelbaserede verdensorden er under pres. Den øgede stormagtsrivalisering mellem lande som USA, Rusland og Kina udfordrer handlingsmulighederne for en småstat som Danmark.
Samtidig får Rigsfællesskabets geografiske placering i stigende grad Danmark, Grønland og Færøerne ind på den sikkerhedspolitiske scene. Øget konkurrence i Arktis, et mere selvhævdende Rusland mod øst, og en fortsat stor trussel fra terrororganisationer i syd gør dansk forsvars- og sikkerhedspolitik til et stadig vigtigere redskab i den danske, politiske værktøjskasse.
Nye udfordringer som cyberangreb, hybride trusler, illegal immigration som følge af klimaforandringer og kollapsede stater understreger kun dette yderligere.
Som småstat er Danmark afhængig af en stabil, regelbaseret international verdensorden samt stærke alliancer og internationale organisationer for at kunne hævde vores interesser i international politik. Kun sammen med vores allierede og partnere kan vi beskytte Rigsfællesskabet og bidrage til at løfte vores del af Europas sikkerhed.
Dansk forsvarspolitik skaber rammerne og forudsætningerne for, at Danmark kan bidrage til at sikre den internationale verdensorden. Dette sker gennem det militære forsvars opretholdelse af fred og sikkerhed, håndhævelse af dansk suverænitet samt understøttelse af Kongeriet Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Forsvaret bidrager til en lang række indsatser både indenfor NATO’s ansvarsområde såvel som ude i verden. Heraf kan nævnes internationale freds- og stabiliseringsindsatser i bl.a. Afrika, kampen mod ISIL og NATO’s træningsmission (NMI) i Irak, NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Baltikum (eFP og BAP), suverænitetshåndhævelse i Arktis, deltagelse i multinationale øvelser samt støtte til Politiets opgaveløsning ved de danske grænser.
Siden Sovjetunionens fald i 1990 har skiftende regeringer udviklet Forsvaret fra primært at sikre Danmarks grænser til også at kunne deltage i internationale operationer. Det har gjort Danmark til en respekteret international militær samarbejdspartner.
Læs mere om Forsvarets historie
Der er bred politisk enighed om, at: ”Dansk forsvar grundlæggende har til formål at hævde det danske riges suverænitet og sikre landets fortsatte eksistens, integritet og sikkerhed. Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden, både langt fra Danmark og i vores nærområde”. (Aftale på forsvarsområdet 2018-2023).
Af loven fra 2001 om Forsvarets formål, opgaver og organisation mv. anføres det, at: ”Forsvaret skal bidrage til at fremme fred og sikkerhed. Forsvaret udgør et væsentligt sikkerhedspolitisk middel og har til formål:
Forsvarsministeriets ressort dækker både over Forsvaret, Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet og Forsvarets Efterretningstjeneste samt en række støttende styrelser. Det betyder en tæt koordination mellem det civile beredskab og Forsvaret, som kan støtte hinandens opgaveløsning i en krisesituation som naturskabte og menneskeskabte katastrofer, terror eller som vi så det under nedlukningen af Danmark som følge af COVID-19.
I Danmark styres Forsvarets udvikling bl.a. af politiske aftaler – såkaldte forsvarsforlig. I de seneste år har der været tradition for flerårige forlig.
Læs mere om det gældende forsvarsforlig 2024-2033
Forsvarsforliget anviser mål og rammer for udviklingen af Forsvaret i den periode, aftalen dækker. Aftalen dækker alle myndigheder under Forsvarsministeriet.
En forligstekst indeholder som regel tekst om forligets forudsætninger – f.eks. et afsnit om den sikkerheds- og forsvarspolitiske udvikling, som forligspartierne forventer i forligsperioden, og hvad det betyder for Forsvarets udvikling. I forliget er der på den baggrund også som regel en prioritering af Forsvarets opgaver og udvikling i forligsperioden. Seneste forlig er et såkaldt rammeforlig, der henlægger en stor del af ansvaret for implementeringen til forsvarschefen.
I det indeværende forsvarsforlig udbygges Forsvarets evne til at løse en endnu bredere vifte af opgaver i Danmarks nærområde samt i internationale missioner langt fra Danmark. Et af de centrale formål med det nuværende forsvarsforlig er at styrke Danmarks evne til at bidrage til NATO’s kollektive afskrækkelse og forsvar (læs mere om Danmark i NATO).
Dette gøres gennem investeringer i nye kapaciteter, forøgelse af den økonomiske reserve til internationale operationer og stabiliseringsindsatser samt oprettelse af en brigade. Et andet centralt formål er at styrke den nationale sikkerhed gennem øget støtte til Politiets bevogtningsopgaver og Forsvarets evne til at mobilisere soldater i tilfælde af krise eller krig. Også Beredskabet, indsatsen i Arktis, veteranindsatsen og indsatsen mod cyberangreb styrkes væsentligt med det indeværende forlig.
Forligsteksten fastsætter den økonomiske ramme for Forsvaret – forsvarsbudgettet – og kan indeholde mere detaljerede anvisninger om økonomien. Som regel fastlægger forliget også, hvordan Forsvarets struktur skal udvikles i perioden. Detaljeringsgraden kan variere fra forlig til forlig.
Med forsvarsforliget 2024-2033 investerede partierne bag forliget cirka 190 mia. kroner i dansk forsvar og sikkerhed og besluttede at Danmark skal leve op til NATO-målsætningen om at anvende to pct. af bnp på forsvar og sikkerhed fra senest 2030.
Forsvarsforliget 2024-2033 blev besluttet 28. juni 2023 og gælder 10 år frem.
Læs Forsvarsforliget - Vilje og evne til at tage ansvar
Med forsvarsforliget for 2018-2023 blev partierne enige om at løfte bevillingen med i alt 12,8 mia. kr. i forligsperioden og gradvist stigende til 4,8 mia. kr. i 2023. Med aftalen styrkes Forsvarets bidrag til NATO’s kollektive afskrækkelse, evnen til at bidrage til internationale operationer, evnen til at varetage Danmarks nationale sikkerhed, indsatsen på cyberområdet samt det statslige redningsberedskab.
Læs pressemeddelelsen "Ny aftale for Forsvaret 2018-2023", 28-01-2018.
Press Release in English
Med aftale på forsvarsområdet 2013-2017 blev der indgået en bred aftale om Forsvarets ordning. Aftalen blev indgået af alle partierne som også var bag forsvarsforlig 2010-2014. Aftalen definerede, at Forsvaret skulle spare 2,7 mia. kr. for at bidrage til sammenhængen i den offentlige økonomi.
Læs mere om forsvarsforlig 2013-2017
Læs forsvarsforligsaftalen 2013-2017 inkl. tillægsaftaler og bilag
Forsvarsforliget 2010-2014, der blev indgået 24. juni 2009, var et historisk bredt forlig, indgået af syv af Folketingets otte partier: Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, de Radikale og Liberal Alliance. Kun Enhedslisten var ikke med i forliget.
Forliget byggede i vid udstrækning på anbefalingerne fra Forsvarskommissionen af 2008.
Læs forsvarsforligsteksten 2010-2014 inkl. bilag
Se forligsteksten på engelsk
Forsvarsforliget for 2005-2009 blev indgået med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne. Forliget indgås på baggrund af den såkaldte Bruun-rapport og Forsvarschefens såkaldte K-notat.
Læs forsvarsforligsteksten 2005-2009 inkl. bilag
The Danish Defence Agreement 2005 - 2009 (English version)
Der er mellem Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti indgået følgende aftale om forsvarets ordning fra 2000-2004.
Forsvarsforliget blev indgået efter arbejdet i forsvarskommissionen af 1997, som fremkom med omfattende analyser og anbefalinger i forhold til Forsvarets fremtidige opgaver og indretning.
Læs forsvarsforligsteksten 2000-2004 inkl. bilag