Den 10. marts 2015 udsendte Danmark 5 læger, 14 sygeplejersker og 3 bioanalytikere samt en holdleder til Sierra Leone for at bidrage i kampen mod ebola-epidemien. Senere i dag er det danske sundhedspersonale fra hold 3 igen på dansk jord efter cirka seks ugers intensivt arbejde med at bekæmpe ebola i det vestafrikanske land.
 
”De 23 kvinder og mænd på hold 3 har på flot vis videreført den vigtige indsats, som de to foregående hold har opbygget siden det første hold drog af sted til Sierra Leone den 17. december 2014. Det er et stort og vigtigt arbejde, som hold 3 har bidraget med dernede, til stor gavn for de mennesker, der fortsat bliver ramt af den frygtelige sygdom. Det arbejde, som de danske mænd og kvinder har ydet ved at rejse ud i verden og hjælpe andre mennesker i nød, påkalder stor respekt og anerkendelse. Jeg er stolt af deres indsats”, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Inden hold 3 rejste fra Sierra Leone har de givet stafetten videre til hold 4 – ligesom det har været kutyme for de øvrige hold. Efter en grundig overlevering af viden og erfaringer fortsætter 14 personer på hold 4, bestående af 5 læger, 5 sygeplejersker, 3 bioanalytikere og 1 holdfører ufortrødent kampen mod ebola frem til juni måned. Det glæder Nicolai Wammen, at indsatsen fortsætter:

”Vi har den seneste tid set en positiv tendens, hvor ebola-epidemien er på tilbagetog. Men der er ingen tvivl om, at der stadig er brug for hjælp i Sierra Leone. Jeg bliver derfor glad ved tanken om, at dansk sundhedspersonel sammen med vores udsendte fra Beredskabsstyrelsen lige nu fortsat bidrager til at løse den svære, men vigtige opgave med at komme ebola-sygdommen til livs.”

Ifølge FN’s verdenssundhedsorganisation, WHO, har 10.500 mennesker mistet livet som følge af ebola og sygdommen har haft store konsekvenser for de tre berørte lande Liberia, Sierra Leone og Guinea. Liberia har i øjeblikket ingen registrerede ebolasmittede, mens sygdommen fortsat forekommer i Guinea og Sierra Leone.


FAKTA
Den samlede ansættelsesperiode på et hold er ca. 12 uger, heraf 2-3 ugers forberedelser i Danmark og England, 6 ugers indsats i Sierra Leone og 3 ugers observationsperiode efter hjemkomsten. Forsvarets sundhedstjeneste står for uddannelse og træning af det udsendte sundhedspersonel. Beredskabsstyrelsen forestår indkvarteringen m.v. for det danske personale. Sundhedsholdet skal arbejde i Port Loko ved et ebola behandlingscenter, der ledes af den irske NGO GOAL.