I dag ankom fregatten Iver Huitfeldt til Danmark efter en fire måneder lang udsendelse til Hormuz-strædet. Forsvarsminister Trine Bramsen tog imod besætningen på kajen i Korsør.

Forsvarsminister Trine Bramsen tog imod besætningen på kajen i Korsør.. Foto: Forsvarsministeriet

Siden august har fregatten Iver Huitfeldt været udsendt til Hormuz-strædet for at styrke sikkerheden i det maritime knudepunkt mellem Oman og Iran. I dag, efter mere end 25.000 sømil og 16 passager af Hormuz-strædet, ankom skib og besætning til Danmark igen efter fuldendt mission.

 

Ved kajen i Korsør tog forsvarsminister Trine Bramsen imod besætningen sammen med de pårørende. Ministeren havde sørget for en pølsevogn, som stod klar til de hjemvendte soldater. Med på vejen fik de også et stort tak for indsatsen.

 

"Besætningen på Iver Huitfeldt har været med til at sikre ro og tryghed i et område, som er præget af stor ustabilitet. De har løst opgaven med enorm professionalisme og dygtighed. Det oplevede jeg selv, da jeg besøgte besætningen undervejs i missionen, og det samme hører jeg fra vores europæiske samarbejdspartnere, som i den grad roser de danske soldaters indsats," siger forsvarsminister Trine Bramsen.

 

Nyt bidrag bygger videre på indsatsen

Selvom besætningen nu har afsluttet deres mission, betyder det ikke, at det danske engagement i Hormuz-strædet ophører. Fra januar og seks måneder frem overtager Danmark den militære ledelse af den europæiske mission EMASOH, som Iver Huitfeldt også var en del af.

 

"Der er ingen tvivl om, at vi har fået tildelt ledelsen af EMASOH på baggrund af Iver Huitfeldts stærke indsats de sidste fire måneder. Det er afgørende, at vi fortsat kan opretholde sikkerheden i Hormuz-strædet, som også dagligt benyttes af danske skibe," siger Bramsen.

 

Fakta: Danmarks bidrag til sikkerhed i Hormuz-strædet

Siden august har Iver Huitfeldt deltaget i operation AGENOR i Hormuz-strædet som en del af EMASOH (European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz). Operationen er rent europæisk og blev til på fransk initiativ i lyset af hændelserne i Hormuz-strædet i 2019.  Opgaven i Hormuz-strædet har været overvågning og etablering af et maritimt situationsbillede, som skal understøtte skibsfartens fri bevægelighed i området. Det sker på baggrund af sikkerhedssituationen i foråret 2019, hvor flere kommercielle skibe blev udsat for angreb med sprængladninger. Dertil kom andre sikkerhedshændelser som skabte utryghed på havene og skærpede den i forvejen tilspidsede sikkerhedssituation i området.

 

Udover fregatten og dens besætning har bidraget også bestået af militærpoliti, maritime specialstyrker samt en Seahawkhelikopter fra Flyvevåbnet.

 

Til januar begynder et nyt, dansk bidrag til EMASOH, når Danmark overtager ledelsen af missionen. Bidraget vil bestå af op til 12 danske stabsofficerer, der skal stå i spidsen for det fælles europæiske hovedkvarter, som udgør rammen om missionen. Herfra skal de planlægge, koordinere og indsætte de maritime enheder, der indgår i EMASOH.