Pesco meeting U23

EU's udenrigschef Joseph Borell og Forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Foto: Forsvarsministeriet.

Forsvarsministeren deltager i dag i møde i EU-forsvarsministerkredsen i Toledo. Her skal ministrene blandt andet drøfte EU’s militære støtte til Ukraine. Samtidig markeres dansk optagelse i det første projekt i EU’s permanente strukturerede forsvarssamarbejde, PESCO.

 

”Det er en vigtig milepæl, at Danmark nu deltager i det første PESCO-projekt. Det glæder mig, at vi nu også gennem EU og PESCO kan tage et større ansvar og bidrage til vores fælles sikkerhed i Europa. Vi ser frem til det tætte samarbejde med de andre medlemsstater i projektet”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Der er tale om et projekt om udsendelse af cyberreaktionshold, som Danmark nu er officielt optaget i. I praksis vil Danmark nu kunne bidrage til projektet med danske eksperter og kapaciteter.

 

”Det er et projekt, som giver rigtig god mening for Danmark at være med i. Cyber er en dansk styrkeposition, og Danmark kan derfor bidrage til et stærkt fælleseuropæisk cyberforsvar ved at bringe den cyberekspertise og cyberkapacitet, vi har i spil der, hvor det kan gøre en forskel”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Med dansk deltagelse i PESCO-projektet om udsendelse af cyberreaktionshold bliver det nu muligt for Danmark at bidrage til, at der sikres et højere niveau af cybersikkerhed blandt EU-landene og vores partnere, EU's institutioner samt i EU’s missioner- og operationer. Projektet har bl.a. været aktiveret for at støtte Moldova, ligesom Ukraine har anmodet om assistance fra projektets cybereksperter.

 

Litauen er koordinator for projektet, og den litauiske forsvarsminister glæder sig over, at Danmark har valgt at deltage i netop dette projekt:

 

”På vegne af projektgruppen byder vi Danmark varmt velkommen som nyeste medlem af vores multinationale foretagende, hvor vi nu er 9 deltagende medlemsstater. Det er et historisk øjeblik efter Danmarks skelsættende beslutning om fuldt at tilslutte sig EU’s Fælles Sikkerheds- og Forsvarspolitik.

 

I disse turbulente tider er vi glade for at se Danmark tilslutte sig EU’s forsvarsinitiativer. Cyberspace kender ingen grænser og bliver konstant udfordret af aggressive aktører. Derfor værdsætter vi meget, at Danmark nu tilslutter sig det multilaterale projekt, hvilket vil øge vores kapacitet til i fællesskab at vurdere, forebygge og forsvare cyberdomænet.

 

Litauen har historiske og meget tætte forsvarsbånd med Danmark, og vi er særligt glade for at kunne udvide vores samarbejde om cybersikkerhed og gensidig støtte med Danmark i rammen af EU”, siger Litauens forsvarsminister, Arvydas Anušauskas.