Troels Lund Poulsen og Josep Borrell. Foto: Forsvarsministeriet.

Troels Lund Poulsen og Josep Borrell. Foto: Forsvarsministeriet.

Det sidste levn fra forsvarsforbeholdet blev i dag fjernet, da EU-medlemslandene stemte Danmark ind i PESCO. Indtil i dag har det kun været Danmark og Malta, der ikke har deltaget i samarbejdet.

 

Troels Lund Poulsen glæder sig over den historiske beslutning:

 

”Den danske deltagelse i PESCO er en milepæl. Vi er nu fuldt ud og ligeværdigt med i alle dele af forsvarssamarbejdet i EU. Vi får mulighed for at præge den strategiske retning og deltage i konkrete samarbejdsprojekter med de øvrige medlemsstater. Det er et samarbejde i stor udvikling. Dansk deltagelse i PESCO giver mening for Danmark og for europæisk sikkerhed. Det er en rigtig god dag for Danmark”.

 

PESCO er et permanent forsvarssamarbejde blandt medlemsstaterne. Det skal sikre en øget koordination af landenes forsvarspolitik. Derudover er PESCO et projektbaseret samarbejde, hvor grupper af lande kan gå sammen om enkelte projekter.

 

Med deltagelse i PESCO kan Danmark nu anmode om at deltage i konkrete projekter. To interessante projekter er allerede udvalgt.  

 

”Jeg kan fremhæve projektet om militær mobilitet, der er et vigtigt samarbejdsområde mellem EU og NATO. Et projekt, vi straks vil søge om optagelse i. Krigen i Ukraine har vist, hvor vigtigt det er at kunne flytte militært materiel hurtigt på tværs af grænser. Her gør EU en konkret forskel og spiller en stærk rolle ved at koordinere medlemslandenes tiltag,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.              

 

Projektet er ledet af Nederlandene, og flere NATO-allierede deltager - herunder USA.

 

Det andet projekt er et litauisk-ledet projekt. Her skal cybereksperter udsendes, der skal hjælpe EU-lande, EU-institutioner, EU’s missioner- og operationer samt partnerlande med at sikre et højere niveau af cybersikkerhed.

 

Cybersikkerhed er en dansk styrkeposition, og danske cybereksperter vil kunne gøre en forskel. Projektet har bl.a. været aktiveret for at støtte Moldova, ligesom Ukraine har anmodet om assistance fra projektets cybereksperter.

 

I øjeblikket er der vedtaget 68 PESCO-projekter, der fordeler sig inden for områder som f.eks. maritim sikkerhed, grønne teknologier og cybersikkerhed.