Nyheder
Sociale medier
Forsvarsministeren har nedsat et advisory board, der skal følge og evaluere frivillighed og ligestilling i værnepligten og i Forsvaret. Det består af repræsentanter fra Forsvarsministeriets koncern, Beredskabsstyrelsen samt aktører fra forskellige interesseorganisationer.
Forsvarsministeriet
Når der fremover skaffes uniformer, udstyr eller kommunikeres i Forsvaret, så kan det være på baggrund af anbefalinger fra et nyt advisory board for frivillighed og ligestilling i værnepligten og Forsvaret.
Aftalepartierne bag anden delaftale er enige om en styrket værnepligt med en højere grad af ligestilling, og det nye advisory board, der frem mod 2033 skal følge, evaluere og rådgive om ligestilling og frivillighed, skal sikre et mere inkluderende Forsvar.
"Advisory boardet står over for en vigtig opgave med at bidrage til at sikre, at Forsvaret er klar til ligestillet værnepligt, og at ligestilling bredt i Forsvaret bliver endnu bedre. Derfor er jeg også glad for, at medlemmerne har en bred faglig sammensætning og dermed kan bidrage med deres forskellige perspektiver og ekspertise," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
Viceforsvarschef Kenneth Pedersen kommer til at stå i spidsen for advisory boardet, der består af 18 medlemmer. Heriblandt repræsentanter fra Forsvarsministeriets koncern, Forsvarsministeriets hovedsamarbejdsudvalg og Beredskabsstyrelsen samt aktører fra forskellige interesseorganisationer blandt andet Dansk Industri, KVINFO, Foreningen Divérs, Værnepligtsrådet og Dansk Ungdoms Fællesråd.
"Vi skal styrke vores kampkraft, og ligestilling er en nøglefaktor for at nå det mål. Samtidig er ligestilling en integreret del af Forsvarets hovedopgave. Vi beskytter ikke kun Danmarks territorium og sikkerhed, men også de grundlæggende værdier, som vores samfund bygger på – herunder lige rettigheder og muligheder for mænd og kvinder. Dermed står ligestilling helt centralt i det danske demokrati, som Forsvaret skal forsvare både nationalt og internationalt, og derfor ser jeg særligt frem til vores kommende arbejde i dette advisory board. Det er vigtigt for mig, at boardet bliver en positiv katalysator for ligestilling i Forsvaret. Det skal ikke opfattes som et kontrolorgan, der fra centralt hold skal ’slå folk i hovedet’," siger viceforsvarschef og chef for forsvarsstaben, generalløjtnant Kenneth Pedersen.
Advisory boardet skal blandt andet være med til at udarbejde en handleplan med konkrete initiativer til at sikre ligestilling og et fortsat højt antal frivillige værnepligtige, evaluere eksisterende initiativer og inddrage erfaringer fra andre lande, herunder Norge og Sverige.
Evalueringer og anbefalinger fra advisory boardet vil blive drøftet årligt i forsvarsforligskredsen og gjort offentligt tilgængelige.
Advisory boardet ledes af viceforsvarschef Kenneth Pedersen.
Herudover består advisory boardet af følgende medlemmer: