Tre F-16 fly i formationsflyvning.

Foto: Rune Dyrholm.

Forsvarets afvisningsberedskab har været aktiveret i alt 31 gange siden nytår. Særligt i marts og april har niveauet været højt. 

I alt er der i indeværende år observeret en stigning i antallet af russiske indhentnings-flyvninger startende fra februar 2024 baseret på en statistisk sammenligning på antal indhentningsflyvninger opgjort månedsvis for 2022 og 2023. 

”Der er i 2024 observeret en øget russisk indhentningsaktivitet i Østersøen. Jeg ser det ikke som en markant trussel, men vi følger det tæt. Stigningen er særligt sket i forbindelse med store NATO-øvelser og i kølvandet på Sveriges og Finlands optagelse i NATO. Forsvarets afvisningsberedskab er derfor blevet aktiveret oftere i år, sammenlignet med de seneste par år, og vi kan se, at beredskabet virker”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

”Vi har et tæt og godt samarbejde med allierede NATO-lande, og når russiske fly nærmer sig vores interesseområder, så holder vi øje med dem for at se, hvad de foretager sig. Der har været flere flyvninger i år, end vi har set over en længere periode, men det ændrer ikke på vores beredskab. Vi følger russisk aktivitet i området, og sender afvisningsberedskabet i luften for at identificere flyene visuelt, hver gang de nærmer sig dansk interesseområde.” forklarer Søren W. Andersen, der er chef for operationer i Flyverkommandoen. 

Den observerede russiske aktivitet i Østersøen har fundet sted i internationalt luftrum. Der har derfor ikke været krænkelser af dansk luftrum. 

Fakta:

  • Afvisningsberedskabet har været aktiveret i alt 31 gange siden nytår.
  • I hele 2023 blev afvisningsberedskabet aktiveret 55 gange.
  • I år har afvisningsberedskabet været aktiveret 12 gange i marts, 10 gange i april og 6 gange i maj.
  • En aktivering af afvisningsberedskabet er ikke lig med en krænkelse af dansk territorium eller luftrum. I 2021 er dansk luftrum blevet krænket to gange, mens det blev krænket en gang i 2022. I 2023 har der ikke været russiske krænkelser af dansk luftrum.