Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet

Danmark har siden Ruslands invasion været et af de mest aktive militære donorlande i forhold til indkøb af materiel og våben hos dansk og udenlandsk forsvarsindustri. Samtidig er Danmark gået forrest i arbejdet for at indkøbe militært udstyr og våben fra den ukrainske forsvarsindustri via det ukrainske forsvarsministerium og ministeriet for strategisk industri med henblik på donation til det ukrainske forsvar – den såkaldt danske model.

 

”Da jeg i foråret var i Ukraine for at besøge en række forsvarsindustrivirksomheder, blev jeg overbevist om mulighederne for at støtte Ukraine gennem anskaffelser direkte fra den ukrainske forsvarsindustri. Jeg har siden da været tilbage i Ukraine og besøgt flere virksomheder, der arbejder i døgndrift på at producere det forsvarsmateriale, som Ukraine har så hårdt brug for i sin kamp for sin selvstændighed. Med oprettelsen af en forsvarsindustriel hub tager vi nu næste skridt,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

“Ukraine har brug for bedst mulig støtte hurtigst muligt. Derfor skal vi samtænke offentlig-privat samarbejde på forsvarsindustriområdet. Danmark har allerede indkøbt materiel til det ukrainske forsvar direkte fra den ukrainske forsvarsindustri, og med den forsvarsindustrielle hub på ambassaden i Kyiv går vi nu skridtet videre. Nu styrker vi danske virksomheders mulighed for også at samarbejde mere direkte med den ukrainske forsvarsindustri,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

Trods de udfordringer, som krigen medfører, er den ukrainske forsvarsindustri i en rivende udvikling, og den samlede produktionskapacitet er øget væsentligt siden 2022. Det skaber et øget potentiale for danske forsvarsvirksomheder, der har stærke forudsætninger for at indgå i strategiske partnerskaber og udviklingssamarbejde med ukrainske virksomheder.

 

”Putins modbydeligheder kender ingen grænse. Og Rusland forsøger ihærdigt på at nedbryde den ukrainske økonomi og kampgejst. Men ser man mod den ukrainske forsvarsindustri, så er Putins mission slået fejl. For industrien står væsentligt stærkere i dag end ved invasionen i 2022. Situationen i Ukraine viser tydeligt, at krige ikke kun vindes på slagmarken, men i høj grad også i industrien. Derfor styrker vi nu samarbejdet mellem den danske og ukrainske forsvarsindustri med oprettelsen af den forsvarsindustrielle hub. Med den nye hub lægger vi trædestenene til nye udviklingssamarbejder og øget samhandel, så Danmark fortsat kan bidrage til Ukraines kamp for frihed,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.

 

Arbejdet med at etablere den forsvarsindustrielle hub går nu i gang og den forventes at være operativ inden årets udgang. Hubben bliver en fælles offentlig-privat platform med deltagelse fra danske myndigheder og erhvervet. Den bliver en integreret del af den danske ambassade i Kyiv, hvor medarbejderne gennem stærkt netværk og lokalkendskab skal støtte danske virksomheder med f.eks. at etablere sig i eller eksportere til Ukraine.

 

"Forsvarshubben i Kyiv er første skridt i et tættere dansk samarbejde med ukrainske virksomheder og myndigheder, som kan bidrage positivt både på kort og lang sigt. Det er helt afgørende for Dansk Industri, at vi bruger de danske kapaciteter i virksomhederne bedst muligt, så vi i fællesskab understøtter den ukrainske kamp. I Danmark står det offentlige og private samlet bag den ukrainske kamp, hvilket forsvarshubben er endnu et udtryk for", udtaler Joachim Finkielman, Direktør for Dansk Industri Forsvar og Sikkerhed.

 

For at understøtte det strategiske arbejde i Ukraine oprettes tillige et dansk board med deltagelse fra Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Dansk Industri. Andre erhvervsorganisationer og virksomhedsrepræsentanter vil have mulighed for at tilslutte sig.

 

Yderligere fakta: Se nedenstående faktablad.