F-35 Kampfly

Forsvarsministeriet

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og partierne bag forsvarsforliget har i dag godkendt, at de seks danske F-35-kampfly i TR-2-konfiguration hjemtages fra Luke Air Force Base i Arizona, i takt med at nye danske F-35-kampfly i TR-3-konfiguration leveres til Luke Air Force Base. 

”Allerede i foråret bad jeg Forsvaret kigge på mulige løsninger, hvis de nye danske F-35-kampfly i TR-3-konfiguration blev forsinkede. Det er meget positivt, at vi nu har fundet en løsning, så forsinkelserne fra producenten påvirker os mindst muligt,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Det internationale F-35-programkontor i USA og producenten af F-35-kampfly, Lockheed Martin, har tidligere orienteret om forsinkelser i den teknologiske opdatering af den globale F-35-flyflåde benævnt ”Technology Refresh 3” (TR-3). F-35-kampflyene i TR-3-konfiguration har betydeligt opgraderet hardware og software ift. TR-2.  

Beslutningen om at hjemtage kampfly gør det muligt at øge piloter og støttepersonels træningsniveau ved Fighter Wing i Skrydstrup, samtidig med at pilotuddannelsen på Luke Air Force Base kan fortsætte. 

Ved hjemtagning af de danske F-35-kampfly i TR-2-konfiguration fra Luke Air Force Base kan de operative milepæle for indfasning af F-35-kampflyene i Forsvaret fastholdes. 

Baggrunden for beslutningen er, at F-35-kampflyene i TR-3-konfiguration er forsinkede fra producenten og derfor indledningsvist vil blive leveret i en afgrænset version af TR-3, som alene kan anvendes til træningsformål. 

”F-35-kampflyene er en stor investering for Danmark, som får betydning for vores forsvar og sikkerhed i mange år frem og det er helt afgørende, at vi følger indfasningen tæt”, siger Troels Lund Poulsen. 

Det bemærkes, at situationen ikke forventes at påvirke donationen af F-16-fly til Ukraine, der fortsat har prioritet, samt Danmarks forpligtelser over for NATO i en krisesituation. 

FAKTA: 
Danmark har købt 27 F-35-kampfly. Danmark har fået leveret 10 F-35-kampfly i TR-2-konfiguration, hvoraf de fire er blevet leveret til Flyvevåbnet på Flyvestation Skrydstrup i efteråret 2023, og de seks er hidtil placeret på Luke Air Force Base til uddannelsesformål. De resterende kampfly vil blive leveret i TR-3-konfiguration frem mod 2027.