Billedet illustrerer en del af de dansk-finansierede artilleripjecer.

Bohdana artilleripjecer, som en del af de dansk-finansierede artilleripjecer. ©KZVV. 

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen er i dag i Kyiv, hvor han sammen med den ukrainske forsvarsminister Rustem Umerov og minister for strategiske industrier Herman Smetanin har underskrevet en hensigtserklæring om at gå videre i samarbejdet om konkrete anskaffelser ved ukrainske forsvarsvirksomheder for samlet omkring 4,2 mia. kr.

 

”Det er vigtigt, at vi fortsætter med at støtte Ukraines frihedskamp på alle de måder, vi kan. Derfor er jeg meget glad for, at Danmark nu er blevet enige med Ukraine om de overordnede rammer for, hvordan vi bedst kan bruge de 4,2 mia. kr., som EU og Danmark bidrager med,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Anskaffelserne vil blive finansieret af 1,3 mia. kr., som regeringen med Folketingets opbakning har afsat til formålet, og 2,9 mia. kr. fra indefrosne russiske aktiver, som Danmark skal udmønte på vegne af EU.

 

”Danmark går forrest ved at gennemføre donationer af våben direkte fra den ukrainske forsvarsindustri. Det styrker ukrainernes evne til selv at producere præcis de våben, der efterspørges”, siger Troels Lund Poulsen.

 

Danmark har tidligere i år gennemført et pilot-projekt, der finansierede 18 stk. ukrainskproducerede artilleripjecer. Pjecerne er allerede leveret til de ukrainske væbnede styrker.

 

Forsvarsministerens rejse i Kyiv finder sted op til det forsvarsindustrielle arrangement i Kyiv ”Defence Industries Forum”, som forløber fra den 1. til 5. oktober, hvor en stor gruppe af danske forsvarsindustrielle virksomheder deltager.