Forsvarsministeren hilser på den ukrainske præsident Zelenskyj

Forsvarsministeriet

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har 13.-14. september været i Ukraine for at besøge virksomheder, der producerer langtrækkende droner til Ukraines forsvar. Danmark investerer allerede i den ukrainske forsvarsindustri og har senest finansieret artilleripjecer produceret i Ukraine.

 

Efter Danmarks initiativ med at investere direkte i Ukraines forsvarsindustri har EU-Kommissionen bedt den danske regering lede arbejdet med at udmønte indefrosne russiske aktiver i ukrainske forsvarsindustri.

 

”Det er stadig vigtigt, men ikke længere tilstrækkeligt, udelukkende at sende militære donationer til Ukraine. Vi er nødt til samtidig at investere direkte i Ukraines forsvarsindustri. Det gjorde vi, da vi for bare få måneder siden investerede i 18 Bohdana-artilleripjecer, hvoraf de første otte nu allerede er leveret. Det glæder mig meget, at EU-Kommissionen anerkender den såkaldt danske model og nu opfordrer andre medlemsstater til også at investere direkte i Ukraines forsvarsindustri”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Foruden besøg i den ukrainske forsvarsindustri deltog forsvarsminister Troels Lund Poulsen i den sikkerhedspolitiske Yaltakonference, der siden Ruslands ulovlige annektering af Krim har er blevet afviklet i Kyiv.

 

Med på ministerens rejse til Ukraine var medlemmer af Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne.

 

Fakta:

  • Der er truffet beslutning om, at 1,3 mia. kr. fra Ukraine-fonden til anskaffelser ved den ukrainske forsvarsindustri.
  • Danmark skal tillige som led i EU’s såkaldte windfall-mekanisme stå for at udmønte i alt 394,6 mio. euro svarende til ca. 2,9 mia. kr. af indefrosne russiske aktiver.