Ministeren taler til soldaterne i Letland

Ministeren talte til de danske soldater i Camp Valdemar. ©Forsvarsministeriet. 

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen mødes i dag i Letland med den lettiske forsvarsminister, Andris Sprūds, for at drøfte den nuværende sikkerhedssituation og forsvarssamarbejdet mellem Danmark og Letland.

 

"Danmark og Letland har længe været tætte partnere og allierede. Danmark har sammen med vores nordiske allierede et særligt ansvar for sikkerheden og sikkerhedspolitiske interesser i Baltikum. Den øgede trussel mod freden i Europa kræver, at vi står sammen med vores allierede og støtter vores naboer, der grænser op til Rusland. Jeg er derfor glad for at besøge styrkebidraget her i Letland, hvor de danske soldaters tilstedeværelse er med til at forsikre vores baltiske venner om, at vi står sammen både nu og i fremtiden,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Opgraderet dansk lejr
I august rykkede godt 800 danske soldater ind i den danske lejr Camp Valdemar i Letland. Det gjorde de som en del af styrkebidraget til NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Letland, som sammen med det dansk-ledede divisionshovedkvarter Multinational Division North (MND-N) er med til at bidrage til afskrækkelsen af Rusland og til Alliancens forsvar i Østersøregionen.

 

Det er planlagt, at kampbataljonen med støtteenheder også udsendes i 2025 og 2026. Når bataljonen er hjemme i Danmark vil den fortsat være på beredskab, så den altid vil være klar til at kunne rykke til Baltikum i en krisesituation. Derfor er Camp Valdemar blevet både udbygget og opgraderet, hvilket har forbedret forholdene for soldaterne samtidig med, at det sender et stærkt signal til omverdenen om Danmarks vilje til at bidrage til forsvaret af NATO’s østlige flanke.

 

Ved besøget i Camp Valdemar mødte forsvarsminister Troels Lund Poulsen de danske soldater:

 

”De danske soldater bidrager til NATO’s kollektive forsvar og afskrækkelse. De skal vise, at de er beredte, og at Danmark og NATO er villige til at forsvare vores frihed, hvis det bliver nødvendigt. De danske soldater her i lejren ved om nogen, at vores sikkerhed ikke starter ved den danske grænse. Den starter her, hvor vi står”, sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Fakta

  • Danmark udsendte i august 2024 godt 800 soldater til Letland som bidrag til NATO’s fremskudte tilstedeværelse i de baltiske lande. Der er tale om en kampbataljon og en række støtteenheder. Den danske bataljon indgår i en canadiskledet multinational brigaderamme, som igen er knyttet til det danskledede MND-N.

 

  • Op til missionen er den danske lejr Camp Valdemar, hvor de danske soldater er indkvarteret, udbygget til at være af mere permanent karakter, hvilket forbedrer soldaternes forhold betydeligt. Soldaterne får bedre indkvarterings- og opholdsfaciliteter såvel som bedre træningscenter, bedre Wi-Fi samt undervisningslokaler.

 

  • Sverige og Danmark vil samarbejde om sikkerheden i Baltikum, herunder eventuelt om et svensk bidrag til NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Letland. Sverige afventer en national politisk beslutning, men overvejer sammen med Danmark og andre allierede at sende en bataljon eller kampgruppe til den canadisk-ledede mission i Adazi, Letland. På den måde vil Danmark og Sverige på rotationsbasis kunne samarbejde med udgangspunkt i den danske Camp Valdemar i Adazi.