Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet

Rigsrevisionens beretning om statsregnskabet for 2023 indeholder kritik af en række ministerier, herunder Forsvarsministeriet. Kritikken går på mangler i ministeriets kontrolmiljø og rettidig behandling af fakturaer til leverandører. 

Manglerne i kontrolmiljøet omhandler blandt andet mangler i funktionsadskillelsen i økonomisystemet, og at der er mangler i dokumentationen af prokura samt varemodtagelse. Derudover nævnes forhold om korrekt registrering af anlæg, betaling af fakturaer, håndtering af varelagre og fejlindbetalt moms. 

"Forsvarsministeriet tager kritikken meget alvorligt. Flere af kritikpunkterne er kendte problemstillinger, blandt andet om ministeriets kontrolmiljø for indkøb, og de relevante myndigheder arbejder allerede aktivt på forbedring af det.  Forsvarsministeriet kritiseres for ikke at betale alle leverandører rettidigt, hvilket på ingen måde er tilfredsstillende. Jeg har derfor bedt ministeriet sikre, at udgifter bliver betalt til tiden," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

På baggrund af kritikken styrkes det finansielle kontrolmiljø på tværs af ministerområdet, og ministeriet har iværksat tiltag for at sikre, at leverandører bliver betalt til tiden. Blandt andet vil myndighederne skulle udarbejde opdaterede handleplaner i forhold til de konkrete kritikpunkter, så der kan gennemføres en løbende og tæt opfølgning som led i håndteringen af kritikken. 

"Generelt har ministeriet et effektivt kontrolmiljø, men det er vigtigt at styrke det yderligere, så risikoen for fejl minimeres. Og ikke mindst for at få rettet op på de kritiske forhold, som Rigsrevisionen peger på. Jeg hæfter mig ved, at Rigsrevisionen også anerkender, at der er sket forbedringer og samtidig ikke konstaterer væsentlige fejl i Forsvarsministeriets regnskab," siger Troels Lund Poulsen. 

Rigsrevisionen har ikke fundet væsentlige fejl i selve regnskabet og har dermed ikke taget forbehold for regnskabets rigtighed.