Udsigt over vingen på et Challengerfly  i Grønland

FOTO: Flyvevåbnet

Forsvarets Challenger-kapacitet er udfordret og nærmer sig afslutningen på sin levetid. Derfor har Forsvarsministeriet bemyndiget Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) til at kigge på alternativer. 

Det har forsvarsminister Troels Lund Poulsen orienteret forligskredsen om. 

”Challenger-kapaciteten har været udfordret de seneste år og nærmer sig afslutningen på sin levetid. Det reducerer den operative rådighed for flyene, hvilket betyder, at der er behov for, at vi prioriterer kapaciteten til at løse de operative opgaver, herunder særligt vores forpligtelser i rigsfælleskabet. Derfor har vi besluttet at kigge på et alternativ til statsflysopgaven”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er bemyndiget til at gennemføre udbud af leasingløsning med henblik på at tilvejebringe yderligere kapacitet til statsflysopgaven, indtil en permanent løsning kan tilvejebringes. 

Med forsvarsforligets 1. delaftale er der blandt andet igangsat en analyse af en kommende transportkapacitet, der skal kvalificere beslutningsgrundlaget for en eventuelt kommende anskaffelse af transportfly. 

Der lægges for nærværende op til en leasingløsning, der kan fungere i den mellemliggende periode, indtil der i forligsrammen tages stilling til en mere permanent løsning for Challenger-kapaciteten. 

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse vil udsende udbuddet i denne uge. Kontraktindgåelse forventes i 2. halvår af 2024.