Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet

Der er nu åbent for indstillinger til prisen som Årets Veterankommune, som Forsvarsministeriet tildeler for fjerde gang til en kommune, der gør en særlig indsats for veteraner.

 

Mange kommuner gør en stor indsats for veteraner. For at anerkende indsatsen og for at motivere flere til at gøre det samme har Forsvarsministeriet siden 2021 kåret Årets Veterankommune. I dag åbner muligheden for at indstille dette års prismodtager.

 

”Kommunerne er helt centrale i veteranindsatsen. De sørger for den direkte støtte til veteranerne og deres familier som for eksempel med bolig, job, ydelser og andre tiltag. Det vil vi gerne sætte fokus på med tildelingen af prisen som Årets Veterankommune og på den måde forhåbentligt inspirere andre til at udvikle deres veteranindsats. Det fortjener vores veteraner for deres bidrag til at skabe fred og sikkerhed i verden,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

 

Op mod 60.000 veteraner har siden 1948 været udsendt og ydet en særlig indsats i verdens konfliktområder. Langt de fleste veteraner vender hjem fra deres udsendelser med kompetencer, der kommer arbejdsmarkedet og deres lokalsamfund til gode.

 

En mindre gruppe veteraner har brug for støtte, enten umiddelbart efter en udsendelse eller senere i livet.

 

Her er de kommunale tiltag afgørende for de skadede veteraner og deres pårørende. Det gælder både den brede anerkendelse af veteranerne, samarbejdet med relevante veteranaktører og støtte til de veteraner, der har brug for det.

 

Hvilke kommuner kan modtage prisen?

Prisen går til en kommune, som:

  • Arbejder aktivt for at anerkende Danmarks veteraner, for eksempel på Flagdagen for Danmarks udsendte.
  • Har et stærkt samarbejde med relevante aktører.
  • Har en helhedsorienteret tilgang til veteranindsatsen – med udgangspunkt i den enkelte veterans situation.
  • Alle kommuner i rigsfællesskabet kan indstille sig til prisen.

 

Prisen som Årets Veterankommune skal tildeles for fjerde gang, og sidste år gik prisen til Varde Kommune.

 

Der er er åbent for indstillinger frem til den 4. oktober 2024. Prisen forventes tildelt af forsvarsministeren i november 2024.

 

Sådan indstiller du din kommune:

Du kan indstille din kommune til prisen for Årets Veterankommune ved at udfylde formularen herunder og sende den til vetc-ktp-veterankommune@mil.dk

 

Har du spørgsmål til prisen eller indstillingsprocessen, kan Veterancentret kontaktes på samme mail.

 

Prisen er en skulptur udarbejdet af veteraner og erhvervsskoleelever

Vinderen af ”Årets Veterankommune” modtager en skulptur, som kan stå som et synligt bevis på kommunens stærke veteranindsats.

 

Skulpturen er skabt gennem et samarbejde mellem veteraner og erhvervsskoleelever fra Syddansk Erhvervsskole. Skulpturen er udført af metal fra en pansret mandskabsvogn, som har tjent i internationale missioner. Den fungerer som vandrepokal, der hvert år flytter videre til årets prismodtager.

 

Tidligere modtagere af prisen er Varde Kommune i 2023, Københavns Kommune i 2022 og Randers Kommune i 2021.