Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet

Langtrækkende droner, der skal være med til at styrke overvågningen af Arktisk og Nordatlanten, bliver placeret på Flyvestation Aalborg. Det giver dronerne en smidig adgang til luftrummet over Nordsøen og Nordatlanten, og samtidig bliver dronerne placeret sammen med Forsvarets andre større fly på basen.

 

Med første delaftale under forsvarsforliget blev det besluttet at afsætte den nødvendige økonomi til at anskaffe de langtrækkende droner fra Aftale om en Arktis-kapacitetspakke. Nu har partierne bag første delaftale også besluttet, hvor i Danmark de skal operere fra.

 

"Vi har fulgt Forsvarskommandoens anbefaling og placerer den operative styring samt vedligeholdelse af den langtrækkende dronekapacitet på Flyvestation Aalborg. Det betyder, at det personel, der skal operere de nye droner, får mulighed for at trække på gode erfaringer fra både overvågningsopgaver og luftoperationer i Arktis samt flyvedligeholdelse og brug af sensorer," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Med de langtrækkende droner følger der op mod 76 medarbejdere, hvoraf cirka 70 skal ansættes på Flyvestation Aalborg, mens der ansættes seks specialister inden for blandt andet elektronisk krigsførelse ved Flyverkommandoen på Flyvestation Karup.

 

I Grønland vil Kangerlussuaq kunne være udgangspunkt for operationer. Yderligere afklaring af implementering af dronekapaciteten i Grønland samtænkes med kommende forligsforhandlinger vedrørende Forsvarets opgaveløsning i Arktis og Nordatlanten.

 

Bag første delaftale står regeringen, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Aftalen er udformet under tæt inddragelse af det færøske landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut.

 

Det er en prioritet for aftaleparterne, at anskaffelsen kommer på plads hurtigst muligt.