Veteranaftale 2024

Forsvarsministeriet.

Der er for mange veteraner, der får afvist deres arbejdsskadesager om PTSD, når de er vendt hjem fra en udsendelse til krig eller konflikt. Det vil regeringen og forligskredsen bag forsvarsforliget 2024-2033 lave om på i en ny aftale, der skal gøre det lettere for veteraner at få anerkendt PTSD som en arbejdsskade og få erstatning.

 

Med en ny formodningsregel skal myndighederne som udgangspunkt
formode, at en soldats PTSD skyldes udsendelsen, med mindre særligt
tungtvejende grunde taler imod. Det vil fortsat være en forudsætning,
at en uafhængig speciallæge i psykiatri har stillet diagnosen PTSD som
følge af udsendelsen.

 

"Vi vil give vores veteraner bedre vilkår og sikre, at flere får den
erstatning, de har krav på. Hvis en veteran får diagnosticeret PTSD i
dag, står veteranen forholdsvis alene med ansvaret for at bevise, at
han eller hun er blevet syg af sin udsendelse. Nu bytter vi rollerne om,
så myndighederne som udgangspunkt skal formode, at udsendelsen er
årsagen til PTSD. Vi lader tvivlen komme veteranerne til gode i deres
arbejdsskadesager", siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Formodningsreglen betyder også, at de ca. 400 veteraner, der tidligere
har fået afvist deres arbejdsskadesag efter udsendelse til fx Balkan,
Irak og Afghanistan kan få genprøvet deres sag. Der er afsat ca. 2,3
milliarder kr. til initiativet.

 

Formodningsreglen er en del af en ny veteranaftale under
forsvarsforliget, som regeringen præsenterer i dag. Med aftalen styrkes
indsatsen over for Danmarks veteraner og deres familier med en række
initiativer.

 

"Vi skylder løbende at udvikle og styrke indsatsen for vores veteraner
og deres pårørende, så de anerkendes og får den bedst mulige støtte,
når de vender hjem fra krig eller konflikt. Veteraner har sat deres liv og
helbred på spil for fred og sikkerhed. Og de har været med til at sikre,
at Danmark yder et internationalt anerkendt militært bidrag. Så det
ligger mig meget på sinde, at vores veteraner bliver anerkendt. Det
fortjener de", siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Forligskredsen er således også enige om at veteraner, der har været
udsat for en fysisk skade og derfor har behov for en protese, skal
sikres livslang og løbende dækning af udgifter til udskiftning og
tilpasning af proteser, så støtten følger med den teknologiske
udvikling.

 

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal
Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk
Folkeparti står bag aftalen om udvikling af veteranindsatsen.

Samlet er det besluttet at udvikle veteranindsatsen inden for seks
områder:

 

  • Indførelse af en formodningsregel
  • Flere tilbud til familier og børn
  • Støtte til udsatte veteraner
  • Styrket anerkendelse og lokale fællesskaber
  • Øget indsats for forebyggelse og forskning
  • Bedre behandling af veteraners arbejdsskadesager

 

I alt afsættes ca. 2,4 mia. kr. over forligsperioden til initiativerne, herunder ca. 2,3 mia. kr. til indførelse af formodningsreglen og ca. 100 mio. kr. til øvrige veteraninitiativer. Indførelse af en formodningsregel og livslang dækning af proteser vil medføre varige udgifter. De øvrige initiativer rækker til 2029, hvorefter der vil skulle tages stilling til en eventuel videreførelse.


"Det er vigtigt for Socialdemokratiet, at vi passer på dem, som har passet på Danmark. Derfor er vi meget glade for at sikre en ny ret til veteranernes børn og familier. Vi ved, at familierne lider lige så meget som de syge veteraner, og det skal den nye ret hjælpe på. Samtidig giver vi bedre mulighed for beskæftigelse i Forsvaret, for at sikre såbare veteraner, som skal være med til at fastholde dem på arbejdsmarkedet", siger Kasper Roug, Socialdemokratiet. 

 

”Det er komplet uværdigt, hvis PTSD-ramte veteraner skal døje med langvarige og afviste arbejdsskadesager. De skal derimod mødes med tillid, støtte og anerkendelse. Det sikrer vi nu med formodningsreglen og en lang række konkrete tiltag til støtte for veteraner og deres familie", siger Kristian Pihl Lorentzen, Venstre.

 

”Danmarks veteraner har sat deres eget liv på spil for at passe på vores andres. Derfor mener jeg også kun, at det er rimeligt, at vi som samfund tager os ordentligt af dem, når de kommer hjem. Med den her aftale kommer vi et godt stykke af vejen. Bl.a. skal det ikke længere være veteranen, der skal bevise, at han har fået PTSD på sin udsendelse – det bliver i stedet udgangspunktet. Og så handler det om, at vi nu får veterankoordinatorer ud i alle kommuner, som kan støtte veteranerne og deres pårørende, så de får den bedst mulige hjælp. Til sidst er jeg glad for, at vi begynder arbejdet på at få etableret flere veteranhjem rundt om i landet”, Lise Bech, Danmarksdemokraterne.

 

"Vi skal passe på dem, der passer på Danmark, når krig og konflikt truer sikkerhed og fred i verden. Derfor er vi glade for at aftalen nu sikrer danske veteraner, der er blevet syge, lettere adgang til hjælp. Vi styrker også hjælpen til familierne og til de udsatte veteraner. I SF har vi kæmpet for at sikre midler til Kvindelige Veteraner, og med aftalen løfter vi foreningens muligheder for at udvide deres rådgivningsarbejde, og deres arbejde med at skabe trivsel og stærke fællesskaber", siger Claus Jørgensen, SF.

 

”I Liberal Alliance har vi i aftalen haft et særligt fokus på at forbedre forholdene for alle dem, der for ofte falder gennem systemerne i vores veteranindsats i Danmark såsom børn af udsendte, udsendte for beredskabet og sundhedspersonale. Samtidig har vi kæmpet for, at veteranbegrebet bliver en langt bredere og mere positiv integreret del af vores samfund, bl.a. gennem en stærkere tilknytning til det civile arbejdsmarked. Det har desuden været afgørende for Liberal Alliance, at mental sundhed og træning fremover bliver en integreret del af at arbejde i Forsvaret på linje med den fysiske uddannelse og træning. På den måde kan vores fremtidige veteraner og deres familier forhåbentlig klædes bedre på til at håndtere de mange mentale udfordringer, som knytter sig til det at være udsendt i Danmarks tjeneste”, siger Carsten Bach, Liberal Alliance.

 

”Moderaterne hilser formodningsreglen meget velkommen. Stor ros til ministeren for det. I Moderaterne havde vi ønske os en decideret veteranlov, hvor man samlede hele området i et ministerium. Det her veteranudspil støtter vi fuldt ud og glæder os over, at der bliver nedsat et udvalg, som skal se på, hvordan vi kan gøre det nemmere at være veteran i Danmark. Mest af alt er vi glade for, at der nu bliver fuldt fokus på helhedsløsninger for veteraner og deres familier", siger Peter Have, Moderaterne.

 

”Dansk Folkeparti er både de blå og grønne veteraners parti. Som betjent ved jeg, hvordan jobbet kan sætte sine spor, og jeg kender kolleger, der har måttet betale en høj pris. Med denne aftale har vi sikret bedre forhold for både de blå og de grønne veteraner – de modige mænd og kvinder, der har sat sig selv på spil for vores tryghed og sikkerhed, både herhjemme og i udlandet. Men vi stopper ikke her; de fortjener endnu bedre vilkår fremover. Jeg kæmper for dem alle, for vi skylder dem dyb tak og fuld støtte", siger Majbritt Birkholm, Dansk Folkeparti. 

 

“I Radikale Venstre er vi glade for at være med i en aftale, der sætter fokus på at hjælpe veteraner, der har lidt skade efter udsendelse. Vi har naturligvis som samfund et særligt ansvar for at tage hånd om de kvinder og mænd, der lader sig udsende for Danmark. At der nu ændres praksis og indføres en formodningsregel er i vores øjne den eneste rigtige tilgang, så veteraner ikke både skal kæmpe med PTSD og et rigidt system. Det er også en stor og helt nødvendig forbedring at øge hjælpen til børn og pårørende, ligesom fokus på kvindelige veteraner er væsentligt – ikke mindst når vi snart indfører kvindelig værnepligt i Danmark. Endelig vil vi gerne fremhæve de vigtige tiltag, der handler om at forebygge psykiske efterreaktioner og forske i kompleks PTSD, så vi både kan blive bedre til at forebygge de værste reaktioner og hjælpe vores veteraner bedst muligt”, siger Stinus Lindgreen, Radikale Venstre.