FM præsenterer donationspakke XX til UPN

Forsvarsministeriet

Flere penge til at købe nyt militært udstyr via ukrainsk forsvarsindustri og industripuljen samt flere donationer af materiel gennem internationale samarbejdspartnere. Det er nogle af donationerne i den pakke, som regeringen i dag har rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn om. 

"Putin fortsætter ufortrødent de brutale og blodige angreb mod ukrainerne. Det er afgørende, at Danmark forsætter med at støtte Ukraine, så de er i stand til at forsvare sig. Denne tyvende militære støttepakke er sat sammen på baggrund af Ukraines ønsker og behov og skal støtte Ukraine både på kort sigt og i de kommende år," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Donationspakken har en samlet værdi på cirka 783 mio. kroner og er sammensat på baggrund af Ukraines behov og anbefalinger, dialog med internationale samarbejdspartnere samt Forsvarets militærfaglige anbefalinger. 

Centralt i pakken er de finansielle bidrag. Blandt andet til industripuljen, der øges med 300 mio. kr. i 2024. Industripuljen er målrettet indkøb i forsvarsindustrien for at imødekomme ukrainske behov for militær støtte. Der afsættes også yderligere 112 mio. kr. i 2024 til finansiering af donationer gennem den ukrainske forsvarsindustri. 

”Danmark er og forbliver blandt Ukraines største støtter. Vi har løbende vist, at hvor der er vilje, er der vej, og Danmark har sat den internationale standard for støtten til Ukraine. I dag tager vi så endnu et skridt med tyvende militære donationspakke, der vil give Ukraine højt efterspurgt militært materiel, som vil gøre en forskel mod Ruslands aggressionskrig,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. 

Af operative og sikkerhedsmæssige hensyn er det ikke muligt at redegøre i detaljer for det fulde indhold af donationspakken. 

Donationspakken finansieres inden for Ukrainefonden, med forbehold for Finansudvalgets efterfølgende endelige tilslutning. 

Fakta
Med Ukrainefonden er der i årene 2023-2028 samlet afsat 64,8 mia. kr. (2024-pl) til militær støtte til Ukraine. Der er med donationspakke XX på nuværende tidspunkt truffet beslutning om militær støtte til Ukraine i regi af Ukrainefonden for 46,1 mia. kr. i perioden 2023-2028.