Sø- og flyveredningstjenestens

Redegørelse af Sø- og flyveredningstjenesten. 

Redningsrådet vurderer samlet set, at sø- og flyveredningstjenestens indsats Danmark for året 2023 er tilfredsstillende. Den samlede vurdering for sø- og flyveredningstjenesten i Grønland for 2023 er delvis tilfredsstillende, idet mål og krav knyttet til redning og beredskab ikke er opfyldt. 

 

Den manglende målopfyldelse for beredskab tilskrives i overvejende grad kendte materieludfordringer for kapaciteterne ved Arktisk Kommando, som har medført udfald fra beredskabet samt nødvendige omdisponeringer af de maritime kapaciteter. 

 

”En masse dygtige medarbejder sørger hver dag for, at sø- og flyveredningstjenesten leverer på et meget højt niveau. Det er desværre ingen hemmelighed, at redningstjenesterne blandt andet har været udfordret af nedbrud på nogle af fartøjerne samtidig med, at nogle fartøjer er ude af beredskab for at få foretaget nødvendige systemopdateringer. Det afspejler sig desværre i en redningsprocent under det forventede for Grønland. Det er beklageligt, og jeg har derfor iværksat en afdækning af forholdene”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

 

I Grønland er målet for redning er ikke opfyldt, idet sø- og flyveredningstjenesten har haft en gennemsnitlig redningsprocent på 93,9 procent over den seneste femårige periode. Det er marginalt under kravet på 94 procent. 

 

I Danmark har den gennemsnitlige redningsprocent over den seneste femårige periode været på 96,4 procent, hvorved mål- og resultatkravet er opfyldt. 

 

Baggrund om Skibsfartens og Luftfartens Redningsråd 
Skibsfartens og Luftfartens Redningsråd, som blev oprettet i 1960, består af repræsentanter fra ministerier og styrelser, som bidrager til sø- og flyveredningstjenesten i Danmark og Grønland. 

 

Skibsfartens og Luftfartens Redningsråd fastsætter årligt mål- og resultatkrav for sø- og flyveredningstjenesten. Kravene skal bl.a. sikre, at det er muligt at evaluere den samlede indsats, herunder belyse og afdække eventuelle tendenser og udsving inden for redningstjenesterne. 

 

På den baggrund udarbejder Skibsfartens og Luftfartens Redningsråd årligt en rapport for sø- og flyveredningstjenesten i hhv. Danmark og Grønland, hvori der redegøres for sø- og flyveredningstjenestens aktiviteter i det forgangne år, herunder hvorvidt mål- og resultatkravene for de faste eftersøgnings- og redningsressourcer er opfyldt.