Som noget helt nyt kan donationer fra Danmark til Ukraine fremover gives som finansiering til nyt materiel, produceret af den ukrainske forsvarsindustri.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og hans ukrainske kollegaer, forsvarsminister Rustem Umerov og viceminister for Ministeriet for Strategiske Industrier Sergiy Boyev, skriver under på en aftale om donationer i Bruxelles. 

 

Når Danmark donerer kapaciteter så som droner og artilleri til Ukraine, kan det fremover være materiel, der er produceret lokalt i Ukraine.

 

Det har forsvarsminister Troels Lund Poulsen og hans ukrainske kollegaer, forsvarsminister Rustem Umerov, samt viceminister for Ministeriet for Strategiske Industrier Sergiy Boyev, underskrevet en aftale om i Bruxelles i dag.

 

Den kommer i forlængelse af en hensigtserklæring, som blev indgået mellem landene under forsvarsministeren rejse til Ukraine i april. Nu er næste skridt taget med en endelig aftale om et tættere samarbejde omkring den ukrainske forsvarsindustri.

 

"Danmark har lovet at støtte Ukraines forsvarskamp de næste 10 år. Det kræver blandt andet, at vi får produceret flere våben og mere ammunition. Derfor går vi som land nu i front og følger op på et direkte ønske fra Ukraine om, at der i den nærmeste fremtid investeres i den ukrainske forsvarsindustri. Med dansk-ukrainsk forsvarsindustrisamarbejde sikrer vi en hurtigere og mere effektiv militær støtte helt ude ved frontlinjen, hvor det gælder," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Aftalen omfatter en model, hvor Danmark finansierer kontrakter mellem Ukraine og ukrainske virksomheder om anskaffelser af militært materiel. Modellen er samtidigt den første af sin slags.

 

Danmark har via donationspakke XVII og XVIII reserveret i alt 1,2 mia. kroner til projektet. De første donationer i projektet forventes at blive iværksat i løbet af sommeren.

 

"Jeg håber, at flere lande vil følge den danske model. Ukrainernes muligheder for at producere materiel er større end den finansiering, de har til det lige nu. Derfor er der et stort potentiale for lignende aftaler om at levere efterspurgt materiel til Ukraine og samtidig være med til at opbygge forsvarsindustrien i Ukraine," siger Troels Lund Poulsen.