Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet. 

Den uvildige advokatundersøgelse om anskaffelse af ildstøttesystemer til Forsvaret er nu afsluttet. Undersøgelsen er foretaget af advokatfirmaet Bruun & Hjejle, som konkluderer, at der er begået fejl og har været kritisable forhold på myndighedsniveau hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og i Forsvarsministeriets departement.

 

Forsvarsministeriets departement og FMI får mild kritik for, at der i aktstykkerne til anskaffelsen af ATMOS- og PULS-systemerne indgik fejlagtige oplysninger vedrørende den tidsmæssige gyldighed af tilbuddet.

 

FMI får derudover kritik for markedsafdækningen, der efter undersøgelsens vurdering på væsentlige punkter var i strid med FMI’s egen vejledning om markedsundersøgelser. Undersøgelsen har i den forbindelse lagt vægt på, at Elbit blev givet en stærk prioritet både i forhold til proces og indhold. Og det kan ikke udelukkes, at markedsafdækningen af de øvrige potentielle leverandører kunne have taget sig anderledes ud, hvis FMI havde prioriteret disse tilsvarende.

 

Undersøgelsen udtaler desuden kritik af, at FMI ikke orienterede Forsvarsministeriets departement om den indgående forligsaftale mellem Elbit og FMI. Det skyldes, at det efter undersøgelsens vurdering var både relevant og nødvendigt, at FMI oplyste om indgåelsen af forligsaftalen såvel som omstændighederne bag aftalen.

 

”Advokatundersøgelsen bekræfter tydeligt, at der er blevet begået flere fejl i Elbit-sagen. Jeg tager det naturligvis meget alvorligt, når undersøgelsen udtaler kritik af både Forsvarsministeriets departement og af FMI. Der er efter den alvorlige og berettigede kritik, som allerede fulgte i kølvandet på Elbit-sagen, sket store forandringer og udskiftninger i den øverste ledelse i både Forsvarsministeriets departement og i FMI. Herudover pågår der et vigtigt arbejde med organiseringen i FMI. Resultatet af den uvildige advokatundersøgelse skal indgå i dette arbejde”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Undersøgelsen har i henhold til kommissoriet, og i overensstemmelse med rammerne for advokatundersøgelser i staten, alene omfattet skriftligt materiale. Ud over de anførte tilfælde, hvor undersøgelsen har fundet grundlag for at udtale kritik, har undersøgelsen på flere punkter valgt at afstå fra at foretage vurderinger eller drage konklusioner. Det er sket under henvisning til, at det vil kræve bidrag fra involverede personer i form af interviews eller lignende. På et enkelt område anbefaler undersøgelsen, at der gennemføres sådanne samtaler med de involverede personer. Det drejer sig om spørgsmålet om, hvorvidt der var en sammenhæng mellem den indgåede forligsaftale mellem Elbit og FMI og FMI’s indgåelse af kontrakter med Elbit. Her vurderer undersøgelsen, at der er en formodning for, at der var en faktisk sammenhæng.

 

”Jeg har fra starten ønsket, at vi fik forløbet i Elbit-sagen belyst. Det er en meget grundig undersøgelse, som Bruun & Hjejle har foretaget, og den baserer sig på en meget stor mængde materiale. Det er derfor også vigtigt, at vi får fulgt sagen til dørs. På den baggrund har jeg besluttet at følge anbefalingen om, at spørgsmålet om sammenhængen mellem forliget og kontraktindgåelserne skal belyses yderligere gennem samtaler med et antal personer. Når de samtaler er afholdt, vil der blive foretaget en vurdering af, om sagen giver anledning til ansættelsesretlige konsekvenser”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

En sammenfatning af advokatundersøgelsen kan læses her.

Fakta

  • Advokatundersøgelsen blev iværksat, efter at forsvarsministeren og en række af Folketingets partier blev enige om at undersøge forløbet i forbindelse med, at det i januar 2023 blev besluttet, at Forsvaret skulle indkøbe nye ildstøttesystemer fra virksomheden Elbit.

 

  • Advokatfirmaet Bruun & Hjejle har forestået den uvildige advokatundersøgelse af forløbet i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsministeriets departement.