Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet

I dag styrker Danmark det internationale samarbejde i FN ved at forøge bidraget via FN-puljen til 90 millioner kroner i 2025-2027. FN-puljen bidrager til effektiviseringen og udviklingen af FN’s fredsoperationer, herunder bedre sikkerhed for FN’s fredsbevarende styrker. 

”Den eksisterende verdensorden er under pres. Derfor øger Danmark bidraget til FN-puljen til 90 millioner kroner fra 2025-2027. Midlerne afsættes blandt andet til FN-projekter, der skal fremme FN’s fredsbevarende arbejde, styrke beskyttelsen af FN’s fredsbevarende personel og forbedre kvinders rolle og mulighed for at varetage chefstillinger i missionsområderne”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

FN-puljen har eksisteret siden 2012 og har opnået stor anerkendelse, fordi den kan imødekomme FN’s efterspørgsel for finansielle bidrag med stor fleksibilitet og kort varsel. Puljen hører under Freds- og Stabiliseringsfonden, som er en tværministeriel fond mellem Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet. 

Medlem af FN’s Sikkerhedsråd
Den 1. januar indtrådte Danmark i FN’s Sikkerhedsråd for perioden 2025-2026. Som medlem af FN’s Sikkerhedsråd kan Danmark i højere grad være med til at forme den globale sikkerhedspolitiske dagsorden. 

”Som medlem af FN’s Sikkerhedsråd kan Danmark sætte vigtige danske prioriteter på Sikkerhedsrådets dagsorden. Danmark vil forsøge at være brobygger og arbejde konstruktivt for, at Sikkerhedsrådet kan opnå resultater trods de vanskelige vilkår”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Eksempler på støtte til FN-projekter via FN-puljen i 2022-2024: 
- Danmark og Ghana har indgået et samarbejde om opsætning af et solcelleanlæg til FN’s operation i Sydsudan for at levere ren og vedvarende energi til en ghanesisk infanteribataljon, som er udstationeret der. Projektet har en samlet værdi på 28 mio. kroner. 

- Danmark har bidraget med 8,5 mio. kroner til etablering af FN’s efterretningsakademi i Entebbe, Uganda. Akademiet skal adressere manglende uddannelse i efterretningsvirksomhed i FN’s fredsbevarende missioner for at fremme de udsendte soldaters sikkerhed. 

- Over en treårig periode har Danmark bidraget med 2,2 mio. kroner til Senior Women Talent Pipeline, som er et karriereprogram i FN, der skal fremme repræsentation af kvinder i chefstillinger i FN, herunder chefstillinger i FN’s fredsoperationer.