NATO-møde

Møde i NATO's hovedkvarter. Foto: NATO.

Et 10-årigt forsvarsforlig med ca. 190 mia. kr., opfyldelse af to-procentmålsætningen og beslutninger om en række nye kapaciteter og indsatser i to delaftaler. Den forsvarspolitiske udvikling i Danmark bliver bemærket og anerkendt i NATO's evaluering af Danmarks forsvarsplanlægning (Defence Planning Capability Review), der hvert andet år vurderer de allieredes efterlevelse af NATO's styrkemål til Danmark.

 

"Vi har vist en stærk politisk vilje til at ville leve op til de krav, forventninger og styrkemål, som NATO har stillet til os, og taget nogle store beslutninger på forsvarsområdet. Jeg er meget tilfreds med, at det bliver anerkendt af NATO, der giver Danmark en forbedret evaluering i forhold til rapporten fra 2022. Det er et vigtigt skridt på vejen væk fra de mange år, hvor skiftende regeringer ikke har prioriteret at løfte det fælles ansvar for vores sikkerhed," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

I evalueringen vurderer NATO blandt andet, at Danmark har vist vilje til at efterleve styrkemålene i højere grad med de seneste politiske aftaler på området, og at Danmark fortsat bidrager meningsfuldt til alliancens operationer og missioner.

 

Evalueringen er dog også kritisk, og fremhæver en række områder, hvor der fortsat er udeståender. Derfor anbefales Danmark at fortsætte med at prioritere styrkemålene højt i forhold til, hvad Danmark tidligere har demonstreret. Blandt andet ved at tage hurtige beslutninger om investeringer i kommende delaftaler.

 

NATO gør også opmærksom på, at Danmark kan forvente, at der kommer mere krævende styrkemål i fremtiden i lyset af alliancens beslutninger om at styrke kollektiv afskrækkelse og forsvar.

 

"Samlet set får Danmark en væsentligt mindre kritisk evaluering af NATO, men vi er langt fra i mål. I forsvarsforliget taler vi om vilje og evne til at tage ansvar. Viljen er første skridt, evnen kræver implementering. Vi har en stor opgave foran os med både at opbygge og udbygge det danske forsvar. Vi skal både være rustet til nye og mere komplekse opgaver og leve op til vores allieredes forventninger til os, men vi skal også sikre, at vi har et veldrevet og effektivt forsvar. Og det kommer til at tage tid," siger forsvarsminister Troels Lunds Poulsen.

 

Danmark har været et af de ganske få NATO-lande, som tidligere har offentliggjort NATO’s evalueringer, men på grund af den nye, sikkerhedspolitiske situation og Ruslands aggression har Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2022 vurderet, at evalueringsrapporterne ikke bør offentliggøres i sin helhed, da rapporterne indeholder følsomme oplysninger om Danmarks militære evne.